Στον τουρισμό και σε παραγωγικές μονάδες της Ευρυτανίας αφιέρωσε το οδοιπορικό του στο νομό ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» Γιάννης Σάρρος. Επιχειρηματίες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και της εστίασης, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, γεωργοί και μικρές παραγωγικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων, τυροκομικών και αλλαντικών συμπεριλαμβάνονταν στο αφιέρωμα, μαζί με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα όνειρα τους.

‘‘Σύνδεση παραγωγής με τη μεταποίηση ‘’, είναι ο στόχος του κτηνοτρόφου Κώστα Γαλανού, που το τελευταίο διάστημα προχώρησε στη μεταποίηση, για την παραγωγή γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μόνος του, στην τοπική αγορά. «Μέσα από το προϊόν που παράγουμε, με τη δική μας ταυτότητα, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας από την κτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής. Η βιοποικιλότητα της περιοχής μάς δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και να τα προωθήσουμε απευθείας στους πελάτες μας. Προσπαθώ να διαφοροποιηθώ από άλλους συναδέλφους κτηνοτρόφους, ώστε να προσδώσω μεγαλύτερη αξία στη δουλειά που κάνω»,

Εναλλακτικές δραστηριότητες θεματικού τουρισμού με νέα ματιά, από τον Φώτη Καλαντζή, υπεύθυνο επιχείρησης ιπποτουρισμού, και από τον Νίκο Γαλάνη, ιδιοκτήτη γραφείου γενικού τουρισμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που εστιάζει περισσότερο στον πεζοπορικό τουρισμό και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου του.

Στην βραβευμένη Αλλαντοποιία Στρεμμένου, με πολυετή παρουσία και τεχνογνωσία στην περιοχή του Προυσού, βρέθηκε το οδοιπορικό, συνομιλώντας με τον Κώστα Σταυρόπουλο, υπεύθυνο παραγωγής από το 1992. Η παρουσία του ενίσχυσε την ταυτότητα της περιοχής με τεχνογνωσία και εκπαίδευση από την Ιταλία. «Τα προϊόντα που παράγουμε είναι πολύχρονης ωρίμανσης και βασίζονται στο μικροκλίμα της περιοχής».

 Μια ιδιαίτερη συνεργατική πρωτοβουλία με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και την έμπνευση αυτής από την Ευρυτανία, μία ομάδα γυναικών προχώρησε στη δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΥΡΥΤΗ». Η επιχείρηση αυτή συνεργάζεται με ένα δίκτυο 50 μικροπαραγωγών από Άγραφα και Καρπενήσι και με τις πρώτες ύλες που παίρνει δημιουργεί μία σειρά νέων προϊόντων, τα οποία προωθεί στις αγορές. Στόχος η ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με σημείο αναφοράς την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, αξιοποιούμε την κυκλική οικονομία στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σημείο αναφοράς τη βιολογική παραγωγή.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα» και στο www.ypaithros.gr.