Όνομα: Λάμπρος Ηλίας

Ιδιότητα: Οικονομολόγος, Καθηγητής Ενηλίκων

Τόπος καταγωγής: Τροβάτο Ευρυτανίας

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Η παρουσίαση των ποιητικών συλλογών την προηγούμενη εβδομάδα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων του κ. Λάμπρου Ηλία ήταν η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

ΕΠ. κ. Ηλία. Μεγαλωμένος και με καταγωγή από την Αλίαρτο Βοιωτίας από την πλευρά του πατέρα σας και από το Τροβάτο Αγράφων από την πλευρά της μητέρας σας. Ποια είναι η σύνδεσή σας με την Ευρυτανία;

ΛΗ. Μετά το 1946 αρκετοί Ευρυτάνες άρχισαν να εγκαθίστανται στη Βοιωτία. Ο παππούς μου εγκαταστάθηκε το 1949. Τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές της δεκαετίας ’70 απαλλοτριώθηκε μια περιοχή και δόθηκαν οικόπεδα σε Ευρυτάνες. Τα παιδικά μου χρόνια συναναστρεφόμουν συμμαθητές Αλιαρτιώτες και Ευρυτάνες. Αποξενώθηκα κάπως όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές, αλλά διατήρησα την επαφή όταν επισκεπτόμουν την Αλίαρτο. Η επαφή μου με τους Ευρυτάνες ήταν και μέσω του πατέρα μου, ο οποίος υπήρξε Δήμαρχος Αλιάρτου, στηριζόμενος περισσότερο από τους Ευρυτάνες. Το 2005 παρακολούθησα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο μαθήματα Ηγεσίας με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ευρυτάνα κ. Κλεομένη Κουτσούκη. Μιλήσαμε, του χάρισα την 5η ποιητική συλλογή μου «Ω Χάι – Κάι», γνωριστήκαμε και αρχίσαμε τη συνεργασία χάριν της Ευρυτανίας – αρχικά στα πλαίσια του ΕΥΚΕΣΕ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών) και του περιοδικού που εκδίδει. Το 2017 ο κ. Κουτσούκης μού είπε ότι σκέπτεται την ίδρυση συλλόγου Ευρυτάνων Λογοτεχνών. Το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γ.Σ κι έπειτα οι εκλεγέντες στο Δ.Σ. με εξέλεξαν Πρόεδρο, όπως και τον Νοέμβριο του 2022. Το Σωματείο έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για: τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, τον Μπάμπη Τσέλο, τη Ράνια Μπουμπουρή, τον Γεώργιο Αθανασιά, την μνήμη του Μιχάλη Σταφυλά, τη μνήμη του Στέφανου Γρανίτσα και τον Λάμπρο Παπαδόπουλο. Μέχρι τέλους του 2023 έχει αποφασιστεί η οργάνωση έξι εκδηλώσεων. Επίσης, από το 2019 ο Πρόεδρος του Ιστορικού, Λαογραφικού, Μουσειακού Κέντρου ο Εύρυτος κ. Ηλίας Ντζιώρας μου είχε προτείνει να βοηθήσω το Σωματείο εντασσόμενος στα μέλη του. Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια κυριαρχεί στα ενδιαφέροντά μου η Ευρυτανία.

ΕΠ. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και συζήτηση διαφόρων ποιητικών σας συλλογών στην Αθήνα. Πώς ήταν οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από τον κόσμο;

ΛΗ. Την Τετάρτη 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκε η ποίησή μου και ειδικότερα οι εξής ποιητικές συλλογές: η 28η «Μνημοσύνες», η 29η «Επιμελώς Ερριμένα» και η 30η «Δες: κάθε αυγή». Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν μια Ευρυτανική εορτή καθότι οι συντελεστές ήταν Ευρυτάνες. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ ως προς τις συλλογές. Επιλέγοντας από δύο ποιήματα από τις δύο πρώτες συλλογές, αναφέρθηκα σε γεγονότα, τα οποία αποτέλεσαν την αιτία και αφορμή για την έμπνευση της συγγραφής τους. Γεγονότα που ο μέσος άνθρωπος ή αφήνει στο περιθώριο ή αντιδρά με πεζό τρόπο. Αυτή είναι η διαφορά όσων γράφουμε ποίηση: να εισπράττουμε τα γεγονότα με άλλη ματιά και να τα μετουσιώνουμε σε ποίηση. Από την τελευταία συλλογή, επέλεξα το ζαππάι (τρίστιχο ποίημα ιαπωνικής έμπνευσης με πέντε επτά και πέντε συλλαβές σε κάθε στίχο) του εξωφύλλου, ο πρώτος στίχος του οποίου δίνει τον τίτλο στη συλλογή και, αντί να αναφερθώ σε γεγονότα που με επηρέασαν για τη συγγραφή του, επεχείρησα να προβληματίσω αναρωτώμενος τι θα μπορούσε να σημαίνει και πού οδηγεί ο κάθε στίχος σε συνδυασμό με την αμφισημία του ζαππάι.

ΕΠ. Διαβάζουμε πως έχετε μια πολυετή σταδιοδρομία στον τομέα της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων αλλά και της Ποίησης έχοντας εκδώσει 31 ποιητικές συλλογές. Πώς συνδέεται για εσάς η Επιστήμη των Οικονομικών με τη Λογοτεχνία και την Ποίηση;

ΛΗ. Η αλήθεια είναι ότι η ποίηση προηγήθηκε των σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη, την Επιχειρηματικότητα και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Άρχισα να ψευτογράφω στην ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά κράτησα τα ποιήματα από την Β΄ Γυμνασίου. Μάλλον επηρεάστηκα από την γιαγιά μου Σύρμω (μάνα του πατέρα μου) με τα παραμύθια της, που ανέπτυξε την φαντασία μου και από τον πολυτάλαντο δάσκαλό μου Μελέτη Μελετίου – έγραφε στίχους και μουσική, έπαιζε μουσική, χορογραφούσε, σκηνοθετούσε, ζωγράφιζε.

ΕΠ. Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας ποιητική συλλογή “Διαδικτυακές Εμπνέυσεις” που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις τον Απρίλιο.

ΛΗ. Το 2009 έγινα μέλος σε κάποια κοινωνικά δίκτυα. Σχεδόν αμέσως άρχισα να γράφω ποιήματα για κάποια -άγνωστα στην πραγματική ζωή- πρόσωπα. Με κάποια συναντήθηκα σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Έγραψα και ελάχιστα για γνωστά μου πρόσωπα. Μέχρι τον Μάρτιο του 2010 είχα γράψει περίπου 50 ποιήματα. Τον Μάρτιο ε. έ. επέλεξα 36, τα οποία αποτέλεσαν την εν λόγω συλλογή. Σύντομα θα παρουσιαστεί.

ΕΠ. Μεταξύ άλλων είστε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Οι Ευρυτάνες γενικώς είναι πολυγραφότατοι. Για ποιον λόγο πιστεύετε πως ένας τόσο μικρός τόπος έχει στραφεί σε τόσο μεγάλο βαθμό στη λογοτεχνική δημιουργία;

ΛΗ. Θυμάμαι, ο πατέρας μου, το 1975, που ήταν πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος, μου είχε πει «Εμείς οι Αλιαρτιώτες τα χρόνια της κατοχής δεν πεινάσαμε, αλλά και γενικότερα λόγω του Κωπαϊδικού πεδίου. Αυτό μας έκανε μη δραστήριους. Οι Ευρυτάνες όμως, λόγω του ορεινού περιβάλλοντος, είναι δραστήριοι και πολυπράγμονες.» Πιστεύω πως ένα στοιχείο της πολυπραγμοσύνης είναι και η ευστροφία τους, γι’ αυτό και προόδευσαν: στην επιχειρηματικότητα, τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες. Έχει την πηγή στην ανάγκη. Μια ανάγκη και η λογοτεχνική έκφραση.

ΕΠ. Ως Γραμματέας του Ιστορικού, Λαογραφικού, Μουσειακού Κέντρου, “Ο Εύρυτος” θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τον σκοπό του. ΛΗ. Το «Ιστορικό, Λαογραφικό, Μουσειακό Κέντρο Ευρυτανίας – ο Εύρυτος» έχει έδρα στην Αθήνα και ιδρύθηκε με σκοπό την ίδρυση Μουσείου με αντικείμενο την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Λαογραφία, το Περιβάλλον και την Θρησκευτικότητα της Ευρυτανίας. Έτσι, από το 2019 το Καρπενήσι κοσμείται από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας – Διαδραστικό Μουσείο (ΚΙΠΕ), σκοπός του οποίου είναι η παρουσίαση με καινοτόμο και βιωματικό τρόπο της ιστορίας (αρχαίας, βυζαντινής, τουρκοκρατίας και σύγχρονης) και του πολιτισμού της Ευρυτανίας, προσφέροντας και εκπαιδευτικά προγράμματα.