Όνομα: Γιάννης Μαυραγάνης

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Κρεοπωλείου & Μονάδας Εκτροφής Ζώων

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Παράδοση και πείρα 3ης γενιάς, μεράκι και φροντίδα στην παραγωγή και εμπορία κρέατος από την εκτροφή ζώων έως την υπηρεσία προς τον καταναλωτή, διατήρηση της παραδοσιακής γαστρονομίας και ποιότητα στα προϊόντα. Αυτοί οι λόγοι θα ήταν αρκετοί για να είναι ο κ. Γιάννης Μαυραγάνης ο ‘Ευρυτάνας της εβδομάδας’, αλλά υπάρχει ακόμα ένας! Η υπέροχη βραδιά που χάρισε στον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας, προσφέροντας μια εμπειρία παραδοσιακής γαστρονομίας με τα εκλεκτά του κρέατα, αποδεικνύοντας ότι το να θέλεις να φύγεις από τη μιζέρια των καιρών είναι πολύ εύκολο, αν έχεις πραγματική αγάπη σ’ αυτό που κάνεις!

ΕΠ. Μια όμορφη βραδιά παραδοσιακής γαστρονομίας και το BBQ προσφορά της επιχείρησής σας στο Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας. Πως ξεκίνησε η ιδέα της;

ΓΜ. Με την καρδιά μας προσφέραμε τα κρέατα και τα ποτά, όλους αυτούς τους παραδοσιακούς μεζέδες και ψήσαμε με τις γυναίκες του Συλλόγου, που τόσο σημαντικές είναι για τον τόπο μας. Τα σουβλάκια, τα παραδοσιακά λουκάνικά μας, το εξοχικό και όλοι οι άλλοι μεζέδες, μαζί με το κρασάκι και το τσιπουράκι, ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε, και από την αποδοχή του κόσμου που ήρθε, να καταλάβουμε πως όλοι το ευχαριστήθηκαν πολύ!

ΕΠ. Είναι γνωστό ότι διοργανώνετε αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην Αθήνα.

ΓΜ. Αρχικά εδώ και χρόνια παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στον τόπο μας. Για παράδειγμα το 2014 κάναμε την πρώτη Γιορτή Λουκάνικου στην πλατεία του Καρπενησίου και έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο, με προσφορά κρεάτων αποκλειστικά από την επιχείρησή μας. Αν και δεν συνεχίστηκε είμαι πάντα πρόθυμος, όσο μπορώ, να προσφέρω όπως έγινε στο Σύλλογο Γυναικών και ειδικά για τον τόπο μου. Στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις με πολλούς δήμους της Αττικής, όπου πάμε και εκθέτουμε τα προϊόντα μας για να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου μας, αλλά και συνδράμουμε σε κάποιες εκκλησίες που κάνουνε γεύματα για τους άστεγους, τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων κ.α.. Επίσης σε επίπεδο ιδιωτών διοργανώνουμε αντίστοιχες γιορτές, είτε σε εγκαίνια, είτε για κάποια εκδήλωση επιχειρήσεων. Ο κόσμος πάντα μένει άφωνος με αυτούς τους εκλεκτούς μεζέδες που παρασκευάζουν από το Καρπενήσι και θα τους πάμε στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε την εμπιστοσύνη του πελάτη, του φίλου από την Αθήνα, με τους μεζέδες τους ξεχωριστούς και τους παραδοσιακούς του τόπου μας.

ΕΠ. Η επιχείρησή σας είναι 3ης γενιάς και ξεκινάει από τον παππού σας. Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις που έχετε σαν παιδί;

ΓΜ. Όντως είναι 3ης γενιάς το επάγγελμα που ξεκίνησε από τον παππού μου Ευάγγελο Μαυραγάνη, το όνομά του το έχει πάρει ο αδερφός μου, συνεχίστηκε με τον πατέρα μου Δημήτρη Μαυραγάνη το 1975 και από το 2004 πέρασε σε μας, στην 3η γενιά. Το κατάστημά μου στο κέντρο στο Καρπενήσι, βρίσκεται εκεί από το 1989, όταν το μετέφερε εκεί ο πατέρας μου. Σε ότι αφορά τις αναμνήσεις που είχα από το μαγαζί σαν παιδί, αρκεί μόνο να πω ότι στην πρώτη ημερήσια εκδρομή που έκαναν οι συμμαθητές μου στο Δημοτικού, εγώ δεν πήγα μαζί τους γιατί ήθελα να πάω στο κατάστημά που είχε ο πατέρας μου, ένιωθα ότι έπρεπε να πάω στο μαγαζί.

ΕΠ. Ποιο είναι το μυστικό όλης αυτής της οικογενειακής παράδοσης;

ΓΜ. Το να εργάζεσαι πάντα με αγάπη και φροντίδα για τον κόσμο και να φροντίζεις να προσφέρεις ένα προϊόν σωστό και ποιοτικό. Επίσης η μεγάλη πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια, από την εκτροφή των ζώων έως και την επαφή με τον καταναλωτή κάνει θεωρώ τη διαφορά.

ΕΠ. Διαθέτετε  μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής ζώων με ‘φόντο’ τα Ευρυτανικά βουνά. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε σαν παραγωγός;

ΓΜ. Όντως διατηρώ μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα η οποία βρίσκεται στο Καρπενήσι, εκτρέφοντας κυρίως μοσχάρια, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώα αρνιά και κατσίκια, εκτός χοίρους. Αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα του τόπου, όπως για παράδειγμα την έλλειψη σε ζωοτροφές που πρέπει να φτάνουν εδώ από άλλες περιοχές μιας και δεν υπάρχουν εδώ καλλιέργειες. Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα της έλλειψης των σφαγίων στο νομό, που μας αναγκάζει να μετακινούμαστε εκτός νομού για να φτάσουμε σε σφαγεία και να επιστρέψουμε πίσω για να πουλήσουμε το κρέας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η Ελληνική αγορά έχει τα προβλήματα με το εισαγόμενο κρέας, που μπορεί να μην είναι ίδιο ποιοτικά, είναι όμως φτηνότερο, εμείς έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε το κοινό μας εδώ και χρόνια, που ψάχνει ποιοτικό κρέας σε λογική τιμή και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

ΕΠ. Ποιες είναι οι παραδοσιακές συνταγές που επιλέγουν σταθερά εδώ και χρόνια οι καταναλωτές σας;

ΓΜ. Να αρχίσω με τα παραδοσιακά λουκάνικα που φτιάχνουμε με πράσο και το ντόπιο μοσχαρίσιο κρέας φυσικά που παράγουμε και είναι εκλεκτό. Σταθερές επιλογές είναι το κατσικάκι, το αρνάκι, το πρόβατο, η γίδα, αλλά και το χοιρινό που έχει πάρα πολλές συνταγές, αν και η Ευρυτανία δεν ενδείκνυται για την εκτροφή χοιρινού κρέατος, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών του νομού μέσα στο χρόνο.

‘Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι η αγάπη και η πείρα μας που ξεκινούν από τα ζώα’

Από τη μοναδική βραδιά που χάρισε στον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας

Παράδοση και εμπειρία 3ης γενιάς από το 1952