Όνομα: Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου

Έτος ίδρυσης: 2016

Πρόεδρος: Φωτεινή Δεδούση

Η αφορμή της κουβέντας ήταν η πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας του Πεζοπορικού Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου με το Μουσείο Βουνού για την υλοποίηση προγραμμάτων με κοινό άξονα την αγάπη για τη φύση και το βουνό. Όμως τα όσα μας είπε εκ μέρους του Συλλόγου η Γραμματέας του και Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Βασιλική Λάππα, έδωσαν και μια άλλη, πέρα από την προφανή, σπουδαιότητα για την ύπαρξη και την προοπτική του Συλλόγου και κυρίως για το πως μπορεί να διαμορφώσει σε όλους εμάς, μια νέα αντίληψη για το βουνό και τη φύση στο μέλλον.

ΕΠ. Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του Πεζοπορικού Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου και ποια είναι η φιλοσοφία και οι σκοποί του;

ΑΠ. Ο Σύλλογος είναι έργο μιας ιδρυτικής ομάδας  ανθρώπων που το 2016 προχώρησε στη συγκρότησή του, κατανοώντας  βαθιά τη σχέση μας με το φυσικό χώρο και πως αυτή ορίζει τη διαβίωσή μας και εν γένη την ταυτότητά μας ως άτομα και ως κοινωνίες. Με την ευκαιρία της συνέντευξής μας, θα αναφερθούμε, σε ένα μόνο από τα ιδρυτικά μέλη, ονομαστικά, τιμώντας της μνήμη του και το έργο του, που αποπνέει και τη φιλοσοφία του Καταστατικού μας, τον Στέφανο Κουζώφ. Εκείνος υπήρξε πρωτεργάτης της επιστροφής στην ορεινή γη και στην αναβίωση των εγκαταλειμμένων παραγωγικών αγροδασικών συστημάτων, μας ενέπνευσε και μας εμπνέει στην ολιστική και αειφόρα διαχείριση των ορεινών χώρων.

ΕΠ. Πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία του Συλλόγου με το Μουσείο Βουνού του Δήμου Καρπενησίου. Ποιες θα είναι οι από κοινού δράσεις σας και τι σηματοδοτεί η συνεργασία αυτή;

ΑΠ. Η φιλοσοφία του Καταστατικού μας χάρτη υλοποιείται μόνο με βαθιά πίστη στις αξίες της παράδοσης των ορεινών κοινοτήτων, που στηρίζουν και σήμερα την τοπική κοινωνία,  τη συνέργεια και την αλληλέγγυα κοινοτική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι το Μουσείο Βουνού, όπως και κάθε άλλος πολιτιστικός φορέας του τόπου μας, οφείλει να λειτουργεί υπηρετώντας την κοινωνία και αυτό επιτυγχάνεται με τις συμπράξεις και με τις κοινές δράσεις. Έχουμε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και έμπνευσης, που δεν είναι άλλο από τα βουνά μας. Πολύ φυσικά προέκυψε λοιπόν και ένας κοινός προγραμματισμός δραστηριοτήτων που αφορά σε ξεναγήσεις και διερμηνείες του φυσικού χώρου σε σύνδεση με τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνέργειες με φορείς άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους, και βέβαια, το πανεπιστημιακό τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, με το οποίο φιλοδοξούμε να συνδιοργανώσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού τον Δεκέμβριο που μας έρχεται.

ΕΠ. Εκτός από τα γνωστά οφέλη της άθλησης, ποια άλλα οφέλη έχει η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και το βουνό;

ΑΠ. Η επαφή με το φυσικό χώρο, είναι αρχετυπική για τον άνθρωπο. Ο καθένας μας είναι ως ύλη και μόνο στοιχείο της φύσης. Η πνευματική και ψυχική ευεξία χτίζεται μέσα από τη σχέση αυτή. Δυστυχώς στους καιρούς μας συστηματικά οι άνθρωποι απομακρύνονται από αυτή τη τροφοδότρια δύναμη, αλλοιώνονται σε σημείο να φοβούνται υπερβολικά ή από την άλλη να υποτιμούν πέραν του δέοντος τη φύση. Ζούμε μια επίπλαστη παντοδυναμία, όταν μπορούμε να «κατακτήσουμε» ένα βουνό με 4Χ4, με GPS και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το πραγματικό όμως όφελος, βρίσκεται στην αναμέτρηση της δικής μας φύσης, των προσωπικών μας αντοχών, με τις αέναες δυνάμεις των στοιχείων της φύσης. Και αυτό πραγματώνεται με την πεζοπορία, την διάσχιση των ποταμών και των φαραγγιών, τη διανυκτέρευση στο βουνό. Η ενδυνάμωση που εισπράττει ο καθένας μας από αυτή τη σχέση, και κυρίως η αυτοεκτίμηση, είναι κέρδος ανεξίτηλο.

ΕΠ. Η Ευρυτανία είναι κυριολεκτικά ένας νομός ‘πλημμυρισμένος’ από τη φύση. Σε πιο επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκεται η γνώση και η επαφή όλων εμάς που ζούμε μόνιμα στην Ευρυτανία με αυτή;

ΑΠ. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την ερώτηση, γιατί αφορά στον μακροπρόθεσμο σκοπό του συλλόγου που προσδοκούμε να πραγματώνεται από τις δράσεις μας, όχι μόνο τις πεζοπορικές, καθώς ο σύλλογος είναι και φυσιοδιφικός, στοχεύοντας και στη γνώση. Η γνώση των γεωφυσικών χαρακτηριστικών ενός τόπου είναι προϊόν βιωματικής μάθησης, εμπράγματη γνώση, που χτίζεται με την παρατήρηση, την καταγραφή του φυσικού πλούτου, της χλωρίδας και της πανίδας που συνθέτουν τους οικοτόπους της Ευρυτανίας. Αυτή τη γνώση διέθεταν οι παλιότερες γενιές Ευρυτάνων, διαβιώνοντας  στα βοσκοτόπια, τα δάση και τα ποτάμια μας. Οι σημερινές γενιές, συγκεντρωμένοι στο Καρπενήσι ή σε άλλες πόλεις, αστικοποιηθήκαμε και στα παιδιά μας περιστασιακές μόνο εμπειρίες προσφέρονται. Αναρωτιέται κανείς εύλογα, πόσο μοιάζει το προφίλ του σημερινού Ευρυτάνα με εκείνο των περασμένων δεκαετιών. Πόσοι από εμάς μπορούμε σήμερα να προσανατολιστούμε με τον νυχτερινό ουρανό ή να προβλέψουμε μια καταιγίδα, όταν είμαστε στο δάσος; Οφείλουμε να μεταφέρουμε την πατριδογνωσία στα νέα παιδιά. Και με αυτή τη λέξη προσδιορίζουμε και την αυτοδιαχείριση, την αυτάρκεια δυνάμεων. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να εκτιμήσει την αξία μιας πηγής, του ποταμού, των προστατευτικών δασών. Και μόνο όταν κατανοήσει τις αξίες τους θα μεριμνήσει και για τη διατήρησή τους και την παρακαταθήκη τους για τις επόμενες γενιές.

ΕΠ. Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Συλλόγου;

ΑΠ. Ο σύλλογός μας, δεν υλοποιεί μόνο πεζοπορικές δράσεις γνωριμίας με την ευρυτανική γη, αλλά συμπράττει με άλλες συλλογικότητες και φορείς που αγωνίζονται για τη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου, ύδατα και δάση. Ο αδιατάρακτος φυσικός χώρος αποτελεί προϋπόθεση για την ήπια και βιώσιμη αειφόρα ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων του, με την  κτηνοτροφία, την δενδροκομία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια και παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων διατροφικής αξίας, που υποστηρίζουν έναν ποιοτικό οικοτουρισμό, σε κάθε μορφή του. Συνεργαζόμαστε ήδη, με την Πίνδος Περιβαλλοντική στην υλοποίηση του εγχειρήματος του μονοπατιού της Πίνδου,Terra Pindus, που συνδέει το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών με τους Δελφούς και διέρχεται από την Ευρυτανία και με τους ΕΟΣ Αγράφων και Καρδίτσας για την ανάδειξη των άγνωστων μονοπατιών του ορεινού όγκου των Αγράφων, ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης των οικισμών του. Παράλληλα, έχουμε οργανώσει ένα Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα από μέλη μας που είναι πιστοποιημένοι διασώστες και οδηγοί βουνού, με την πρόθεση να συνδράμουμε το έργο των τοπικών αρχών.

Με φόντο τις ψηλές κορυφές, ο Στέφανος Κουζώφ, ένας από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου