Μια πρωτοποριακή ιδέα του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας με την υπογραφή του Παν. Δυτικής Αττικής

Τα εγκαίνια της παρουσίασης του 1ουΠολυκέντρουΓυναικών(HUB) στην Ελλάδα, που θα βρίσκεται στο Καρπενήσι, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στο Σεράφειο του Δήµου Αθηναίων.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διημερίδας δράσεων του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και του ΠΜΣ «Αειφορικός Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικού Χώρου» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αφορά τον πρότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Πολυκέντρου Πολιτισμού – Δράσεων – Επιμόρφωσης Γυναικών στο Καρπενήσι, που για πρώτη φορά σχεδιάζεται στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εργασίες από συνέργειεςτου Τμήματος με το Δήμο Καρπενησίου και το Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας, που ήταν και αφορμή της συγκεκριμένης διοργάνωσης, το Δήμο Ιστιαίας, το Δήμο Αθηναίωνκαι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ‘Αντώνης Τρίτσης’. Οι εργασίες αφορούσαν τον αειφορικόσχεδιασμό και χωρικό μετασχηματισμό του κτιρίου που στεγάζεται ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας σε ένα πολυθεματικό χώρο με ανάπτυξη πολλαπλών καινοτόμων εργαστηρίων και δημιουργικής απασχόλησης. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε επιστημονική ημερίδα και παιδικά εργαστήρια.

Η επιστημονική διημερίδα

Την Επιστημονική και Οργανωτική Επιμέλεια της διημερίδας είχε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Δρ Μάρω Σίνου.Σκοπός της πολύπλευρης αυτής εκδήλωσης παράλληλων δράσεων ήταν η ανάδειξη της δυνατότητας συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τους φορείς της πολιτείας, η προβολή των αξιών του αειφορικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων και κτιρίων.Οισπουδαστές του Τμήματος και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος αναδείχθηκαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αφού κατάφεραν να συμβάλλουν επιτυχώς σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, διαθέτονταςιδιαίτερη κατάρτιση στα θέματα του σχεδιασμού του χώρου με αειφορικά κριτήρια, στοιχείο το οποίο προβλήθηκε μέσα από την σχετική έκθεση που αποτέλεσε σημαντικό μέρος της Διημερίδας.

Δρ. Σίνου, Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, Δήμαρχος Καρπενησίου Ν. Σουλιώτης

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησαν: o Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτης Καλδής και η κα Μάρω Σίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Αειφορικός Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικού Χώρου» και υπέυθυνη του πρότζεκτ. Χαιρετισμούς απηυθύναν οι:

  • Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής
  • Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
  • Κατερίνα Καλαντζή, Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας
  • Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου
  • Γιάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού
  • Θωμαίς (Τζίνα) Οικονόμου, Βουλευτής Ευρυτανίας
  • Μίνα Χατζηαθανασίου, Γενική Διευθύντρια Πάρκου Τρίτση
  • Λίτσα Πετροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας, Στεφανία Κοκοτίνη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής τόνισε τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ του Ιδρύματος και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ιδιαίτερη αξία της αειφορίας που αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης του Ιδρύματος.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη της εκδήλωσης Δρ Μάρω Σίνου παρουσιάζοντας τη Διημερίδα υποστήριξε ότι για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η αειφορία και η εφαρμογή και υιοθέτηση των συνιστωσών της αποτελούν κεντρικό στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο η Διημερίδα εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στόχο: Tη διείσδυση των εννοιών της αειφορίας στο σχεδιασμό του χώρου και την ανάδειξη της πολυπαραγοντικής διάσταση τους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν μας περιμένει, μας ψάχνει. Η κλιματική κρίση και η κυκλική οικονομία δεν είναι αφηρημένες έννοιες και πρέπει να αποτυπωθούν στην γεωγραφία και στον αστικό σχεδιασμό. Για το κοινό μας μέλλον χρειαζόμαστε περισσότερη αρχιτεκτονική και λιγότερο τσιμέντο.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας κ.Κώστας Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία της συνάντησης των τριών Δήμων, που έχουν γίνει ένα, και της συνεργασίας τους με το Πανεπιστήμιο στην επίτευξη των στόχων της βελτίωσης του περιβάλλοντος των πόλεων. Επεσήμανε την αξία του σχεδιασμού μικρών δημόσιων χώρων στην κλίμακα της γειτονιάς, το γεγονός ότι σχεδιάζουμε σήμερα για το αύριο και εστίασε την προσοχή του στη σπουδαιότητα του συμμετοχικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη αξία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας, τον Δήμου Καρπενησίου, καθώς και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Καλαντζή αναφέρθηκε στις ανάγκες της περιφέρειας σε θέματα περιβάλλοντος και σημείωσε την αξία της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, αλλά και τις δυνατότητες συνέχισής της.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την προσφορά του και πρότεινε την συνέχεια της δράσης με μια στοχευμένη συνεργασία στο πλαίσιο της διαβούλευσης και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Με τη σειρά της η Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμαΐς Οικονόμου, συνεχάρη τις Γυναίκες Ευρυτανίας για την πρωτοβουλία τους να προσεγγίσουν το Πανεπιστήμιο, που έγινε αρωγός της προσπάθειας τους.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας κ. Λίτσα Πετροπούλου και η Αντιπρόεδρος κ. Στεφανία Κοκοτίνη ευχαρίστησαν τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σουλιώτη για τη στήριξη στο έργο τους αλλά και το Πανεπιστήμιο για τη συνέργεια, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στην έκθεση, αλλά και την δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της και παρουσίασαν τον σχεδιασμό του Πολυκέντρου που σαν στόχο έχει να ενώσει σε ένα σύγχρονο χώρο, ‘της επόμενης εποχής’, τις γυναίκες της Ευρυτανίας κάθε ηλικίας, συνδέοντας την παράδοση με το αύριο, τον πολιτισμό με την εκπαίδευση, την δημιουργική έκφραση με την επιμόρφωση.

Πριν ένα χρόνο τον Ιούνιο του 2022υπογράφηκεμνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου, του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, του Μεταπτυχιακού “Αειφορικός Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικού Χώρου” και του Δήμου Καρπενησίου, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού του πρότζεκτ. Στο πλαίσιο της Διημερίδας παρουσιάστηκαν οι σχεδιαστικές προτάσεις για το κτίριο του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου και τον Σύλλογο. Η έκθεση καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική που έχουν οι συνεργασίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με φορείς της πολιτείας και το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί οντότητα αποκομμένη από την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα ενεργό και δημιουργικό τμήμα της.

Η δεύτερη παράλληλη δράση της Διημερίδας αφορούσε στη Διεθνή Επιστημονική Συνεδρία. Συμμετείχαν καθηγητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που εστίαζαν σε δύο θεματικές ενότητες: ‘Αειφορικός Σχεδιασμός σε κλίμακα χωροταξίας, πόλης, υπαίθριων χώρων και κτιρίων’ και ‘η πολυκριτηριακή διάσταση του Αειφορικού σχεδιασμού’. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράσεις της Διημερίδας προσφέρθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες δωρεάν με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τη φιλοξενία του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική χορηγία εδεσμάτων από το εργαστήριο “Το Παραδοσιακόν” και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Η Ευρύτη”.

Η αρχή

O Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας που έχει ενεργή διαρκή, κοινωνική και πολιτιστική δράση στο νομό από το 1979, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο, αυτό της ‘μεταμόρφωσης’ των μέχρι σήμερα γραφείων όπου στεγάζεται ο Σύλλογος, μαζί με τρεις μικρότερες αίθουσες όπου στεγάζονται και υλοποιούνται τα προγράμματά του και τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο. Πρόκειται συνολικά για μια κτιριακή εγκατάσταση 199 τ.μ. εσωτερικών χώρων και 90 τ.μ. εξωτερικών, που ανατέθηκαν σε ομάδες φοιτητών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑΔΑ, και υπό την επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Dr Μάρως Σίνου, μεταμορφώθηκαν σε ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς για τις γυναίκες της Ευρυτανίας, στην πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι. Στόχος να μπορούν στον ίδιο χώρο να συναντηθούν και να φιλοξενηθούν όλες οι εκφάνσεις, οι ανάγκες και οι δραστηριότητες των γυναικών όλων των ηλικιών, κοινωνικής και μορφωτικής προέλευσης, με στόχο να δημιουργηθεί μια εστία έκφρασης, δημιουργικότητας, φροντίδας και υποστήριξης για τις γυναίκες, με 13 δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη προσπάθεια στηρίχτηκε αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία.

Οι 13 δραστηριότητες του Πολυχώρου

1. Χώρος συγκέντρωσης& συσκέψεων έως 40 θέσεων και με δυνατότητα οπτικοακουστικής κάλυψης, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, συμβουλευτικής γονέων για τις σχέσεις γονέων – παιδιών μέσα στην οικογένεια, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των γυναικών κ.τ.λ.. (ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

2. Γραφείο για τη χρήση από εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγου, διατροφολόγου προπονητών ζωής και εξειδικευμένων επιστημόνων, για τις ανάγκες υποστήριξης των σύγχρονων γυναικών, στις καθημερινές δράσεις της ζωής τους και σε πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.(ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

3. Προσωρινός χώρος φιλοξενίας γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την στέγασή τους. (ΜΗ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

4. Boudoir όπου θα μπορούν οι γυναίκες να δέχονται φροντίδα και συμβουλές από ειδικούς για θέματα γυναικείας ομορφιάς, φροντίδας, μόδας και γενικότερα θέματα τουευζήν. (ΜΗ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

5. ‘Βεστιάριο Αγάπης ́ για τη συγκέντρωση ρουχισμού με σκοπό τη διάθεσή τους σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, την ανακύκλωσής τους με στόχο την προστασία περιβάλλοντος και την ανταλλαγή τους. (ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

6. Δανειστική Βιβλιοθήκη με βιβλία που ενδιαφέρουν τις γυναίκες όλων τωνηλικιών. (ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

7. Κουζίνα με παροχές για την υποστήριξη μαθήματων οικοκυρικής, όπως μαθήματαμαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και γευσιγνωσίας. Επίσης ο χώρος θα υποστηρίζει τα‘Μαγειρέματα Αγάπης’ (φιλανθρωπική δράση) και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πουσυμμετέχει ο σύλλογος. (ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

8. Αίθουσα για τη διοργάνωση μαθήματων παραδοσιακής οικοκυρικής, διατήρησης παραδοσιακών γνώσεων και τεχνοτροπιών με τη διοργάνωση μαθημάτων αργαλειού ,κεντήματος, μοδιστρική και πλεξίματος.(ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

9. Αίθουσα για τη διοργάνωση μαθήματων δημιουργικής έκφρασης και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όπως ζωγραφικής, τεχνικής ντεκουπάζ, μακραμέ, κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων, πηλού, αναπαλαιώσεις επίπλων και άλλες δράσεις.(ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

10. Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, ζωγραφικής, κατασκευών και ανάγνωσης παραμυθιών και λαογραφίας από της εθελόντριες του Συλλόγου. (ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

11. Πρότυπος λαχανόκηπος και διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη συντήρηση και τη φροντίδα οπωροκηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών. Λειτουργία τράπεζας και διατήρησης παραδοσιακών σπόρων (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ- ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

12. Πάρκο διοργάνωσης γιορτών για την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων καιτεχνικών, όπως παραδοσιακής πίτας, ζυμαρικών και άλλων παραδοσιακών φαγητών.(ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ- ΜΗΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)

13. Πάρκο ανακύκλωσης υλικών, συσκευασιών και κομποστοποίησης και εκπαίδευσης σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΜΗ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ)