Στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη ο Δήμος Αγράφων

1228
1 stefaniada limni 768x576 overlay

Τη συμμετοχή του Δήμου Αγράφων ως νέο Τακτικό Μέλος στο «Διαδημοτικό Δίκτυο Πόλεων» και την έγκριση πίστωσης 3.000 ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό με τίτλο «Συμμετοχή Δήμου Αγράφων στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» για την κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγράφων και εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Καρδαμπίκη, για κάθε περαιτέρω ενέργεια.

Τα οφέλη

Τα οφέλη για τον Δήμο από τη συμμετοχή του στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πόλεων «Δ.Ε.Π.ΑΝ.» στο οποίο είναι ήδη μέλη πάνω από 60 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, θα είναι πολλά, όπως αναφέρει ο Δήμος, και κυρίως για τους κάτωθι λόγους:

1. Ο Δήμος λαμβάνει προσωπική καθοδήγηση για το πώς χτίζει την δική του Στρατηγική Ανάπτυξης. 2. Αποκτά την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του σε επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση έργων και δράσεων. 3. Ανακαλύπτει νέες καλές πρακτικές και διευρύνει τις συνεργασίες του με άλλους Τοπικούς Φορείς ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες καθιερώνονταςέναν ισχυρό δεσμό με τα υπόλοιπα Μέλη του Δικτύου. 4. Είναι διαρκώς ενημερωμένος για προσκλήσεις που ανοίγουν καθώς και για άλλες ευκαιρίες εργαλείων χρηματοδότησης. 5. Αποκτά πρόσβαση σε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία πληροφορικής και αξιοποιεί την χρήση των νέων τεχνολογιών. 6. Επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων και υλοποίηση έργων. 7. Επηρεάζει την πολιτική για την Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. 8. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή έργα βιώνοντας νέες εμπειρίες στον τρόπο διοίκησης. 9. Λαμβάνει μηνιαίες ηλεκτρονικές εκθέσεις με παραδείγματα καλών πρακτικών από όλη την Ευρώπη. 10. Προωθεί τις δράσεις και το έργο του Δήμου μέσα από το περιοδικό μας CON.AGAZINE, το website CCNEWS και το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου CITYCONNECT FORUM.

Οι υπηρεσίες που θα λαμβάνει ο Δήμος

1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Το Δ.Ε.Π.ΑΝ. παρέχει συμβουλευτική και τεχνική στήριξη σε φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση αυτών ως και την ολοκλήρωσή τους.Ξεκινώντας από την υποστήριξη των υπηρεσιών στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ανάπτυξη τουφορέα έως και την τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων, Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και σεΣυμπράξεις έργων & έργων Παραχώρησης.

2. ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Αποτιμώντας την ισχύουσα κατάσταση στις τεχνικές υπηρεσίες, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου διαθέτουν επάρκεια τεχνικού προσωπικού, εντοπίστηκε ότι στερούνται συχνά των αναγκαίων, για την ανάληψη των αντίστοιχων υπηρεσιών, ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να αδυνατούντόσο τυπικά όσο και κατ’ ουσία να ασκήσουν τις σχετικές αρμοδιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δικτύου, πέρα από την δυνατότητα στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών με επαρκές και εξειδικευμένοπροσωπικό, παρέχει υπηρεσίες Σύνταξης και Θεώρησης μελετών, Επίβλεψης και Παραλαβής έργων καθώς και Συντήρησης και Λειτουργίαςέργων και εξοπλισμού.

3. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ: Το Δ.Ε.Π.ΑΝ. αξιοποιώντας την Διαχειριστική του Επάρκεια και Ικανότητα, δύναται να παρέχει την υπηρεσία Υποκατάστασης Φορέα στο ρόλοτου Δικαιούχου εφόσον αυτός στερείται διαχειριστικής επάρκειας, ώστε μέσω της οργανωτικής και στελεχιακής υποδομής του Δικτύου να μην απωλέσει την ευκαιρία να εντάξει έργα του για χρηματοδότηση σε Συγχρηματοδοτούμενα και Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Επιπλέον το Δίκτυο Διεκδικεί από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση χρηματοδοτικούς πόρους στο πλαίσιο προσκλήσεων, ως ΔικαιούχοςΠράξεων αυτοτελώς για την υλοποίηση, έργων ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Με τον ίδιο τρόπο διεκδικεί συμπληρωματική χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων, για την υλοποίηση έργων εκτόςπλαισίου ΕΣΠΑ, αυτόνομα ως Δικαιούχος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων αυτοτελώς, ή σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

4. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Με την αξιοποίηση δοκιμασμένων και αξιόπιστων τεχνολογιών, το Δίκτυο αναπτύσσει ψηφιακές εφαρμογές, σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουντόσο τις εσωτερικές ανάγκες των Φορέων, όσο και τις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικήςκαι επικοινωνιών.Επιλέγει να συμμετέχει ενεργά σε μια εξελισσόμενη πραγματικότητα και σε αυτό που ονομάζουμε εν γένει cloud, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο το κομμάτι του hardware και αναδεικνύοντας την αξία του λογισμικού και των υπηρεσιών, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην προσφορά λύσεωνλογισμικού ως υπηρεσία (SoftwareasaService – SaaS).

5. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Το Δ.Ε.Π.ΑΝ. υποστηρίζει τους φορείς σε εξειδικευμένα θέματα σχεδιασμού και αποτελεσματικής εφαρμογής διαδικασιών ενώ παράλληλα προτείνει πιθανές αναδιαρθρώσεις της οργανωτικής δομής του φορέα έπειτα από χαρτογράφηση του ανθρώπινου δυναμικού και εντοπισμού των επιχειρησιακών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει της υπηρεσίες στην εκπόνηση εξειδικευμένων τεχνοοικονομικών εκθέσεων, μελετών και ερευνών με στόχο τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας αλλά και προσθήκη υπεραξίας στις επιχειρησιακές πρακτικές του φορέα. Επιπλέον το Δίκτυο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού και εκπαιδεύει τα στελέχη των φορέων, μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια, ημερίδες, παραγωγή χρηστικών οδηγών και με την χρήση ενός σύγχρονου συστήματος τηλεκπαίδευσης (e-learning), επικεντρώνοντας στις τεχνικές γνώσεις και τη διάχυση τεχνογνωσία.