Θωμαΐς Οικονόμου: Στα σκαριά και η Δασική Μεταρρύθμιση στην Ευρυτανία

589
tzina

Συνάντηση πραγματοποίησε στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου, η βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης, ήταν η ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟμΥ) στην Ευρυτανία, προκειμένου οι κατά τόπους μονάδες να προσφέρουν όχι μόνο υπηρεσίες πρόληψης αλλά και βασική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η βουλευτής έθεσε επιπλέον την ανάγκη ενίσχυσής τους με προσωπικό διαφόρων κατηγοριών και κλάδων. Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την Ευρυτανία και συζητήθηκε με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, είναι η κάλυψη των κενών των Κινητών Ομάδων ειδικού σκοπού όπως και του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ. Η βουλευτής ευχαρίστησε τον κ. Χατζηχριστοδούλου για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την επίλυση των παραπάνω αιτημάτων και την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ευρυτανία.

Ξεκινά η Δασική Μεταρρύθμιση – ποια είναι τα πρώτα βήματα και για την Ευρυτανία

Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, η δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Αγοραστών Δασικής Βιομάζας. Σύμφωνα με την Βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ Τζίνα Οικονόμου αποτελεί το πρώτο βήμα της Δασικής Μεταρρύθμισης που σχεδίασε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης και υλοποιείται από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ως φυσική συνέχεια των προγραμμάτων ANTINERO.

Πρόκειται για έργα που ξεκίνησαν πριν 2 χρόνια και συνεχίζονται και φέτος με το πρόγραμμα ANTINERO ΙΙΙ για τον καθαρισμό δασών από καύσιμη ύλη και την λήψη μέτρων πυροπροστασίας, με στόχο μέσα στην πενταετία να καθαριστούν περισσότερα από 300.000 στρέμματα, αποτρέποντας έτσι πλήθος δασικών πυρκαγιών. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την απόληψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας οι οποίες θα αξιοποιούνται από το Δημόσιο με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες όπου θα συμμετέχουν αποκλειστικά Πιστοποιημένοι Αγοραστές Δασικής Βιομάζας. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημοσίων δασών ή υφιστάμενων σε αυτά μονάδων, θα ασκείται από Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε) που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή από Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα ΔΑ.Σ.Ε με φυσικά / νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.

Από την αξιοποίηση της παραγόμενης δασικής βιομάζας θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη μέσα από την:

•μεταποίηση της ξυλείας και των προϊόντων της

•παραγωγή θερμικής, ηλεκτρικής ενέργειας ή ανανεώσιμων αερίων από βιομάζα (βιοενέργεια)

•διάθεση μέρους των παραγόμενων καυσόξυλων, με χαμηλό τίμημα σε μόνιμους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων των περιοχών διαχείρισης (ανταποδοτικά οφέλη).

Τέλος, ποσοστό 2% επί των μεικτών εσόδων από την αξιοποίηση των δασών θα διατίθεται στους ΟΤΑ που είναι εντός ή πλησίον των περιοχών διαχείρισης. Οι ΟΤΑ αυτοί οφείλουν να προβούν σε αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών που επιβάλλουν σε βάρος των μονίμων κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων των περιοχών αυτών. Σύμφωνα με την κα Οικονόμου η Ευρυτανία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων νομών για τους οποίους εκπονούνται πιλοτικές διαχειριστικές μελέτες αξιοποίησης της δασικής τους βιομάζας, βασισμένες στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία έθεσε την Ευρυτανία στη πρωτοπορία της Δασικής Μεταρρύθμισης μετά από Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή της Τζίνας Οικονόμου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.