Πλούσια σε θέματα και αυτή η εβδομάδα. Πολλά που γράφονται, περισσότερα που δεν γράφονται και η χρονιά της ‘φωτιάς’ συνεχίζεται ακάθεκτη, ακόμη πιο μανιωμένη τώρα στο τέλος της.

Ένα από τα θέματα που προξένησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες ήταν και η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.  

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας, ενώ ο ίδιος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ελληνορθόδοξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.

Βέβαια στην επίσκεψή του στη Λέσβο, έφερε σε έκδηλη αμηχανία κυβερνητικά και πολιτειακά στελέχη καθώς κατήγγειλε σε ομιλία του τα pushback, τον εθνικισμό και τους φράχτες που υψώνονται. «Δεν λύνονται τα προβλήματα υψώνοντας φράχτες και συρματοπλέγματα. Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη, σπέρνοντας τον φόβο του άλλου».

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, ο Πάπας δήλωσε: «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας … Ας μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών».

«Σε ορισμένες κοινωνίες», δήλωσε, «τίθενται σε αντίθεση με τρόπο ιδεολογικό: ασφάλεια και αλληλεγγύη, τοπικό και παγκόσμιο, παράδοση και άνοιγμα. Θα βοηθούσε περισσότερο όμως το να ξεκινήσουν όλοι από την πραγματικότητα. Να ανοίξουν το βλέμμα τους, να το βυθίσουν στα προβλήματα τόσων πληθυσμών που είναι θύματα έκτακτων ανθρωπιστικών αναγκών τα οποία δεν δημιούργησαν αλλά μόνο υπέστησαν, συχνά μετά από μακρόχρονες ιστορίες εκμετάλλευσης που συνεχίζονται. Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη, σπέρνοντας τον φόβο του άλλου. Για ποιον λόγο αντιθέτως, δεν γίνεται λόγος για την εκμετάλλευση των φτωχών, για τους λησμονημένους πολέμους και συχνά κρυφά χρηματοδοτούμενους, για τις οικονομικές συμφωνίες που γίνονται εις βάρος του κόσμου, για τους κρυφούς χειρισμούς για διακίνηση όπλων και την εξάπλωση του εμπορίου; Πρέπει να αντιμετωπίζονται οι απώτερες αιτίες, όχι οι καημένοι οι άνθρωποι που πληρώνουν τις συνέπειες, και που χρησιμοποιούνται για πολιτική προπαγάνδα».

«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σ’ αυτά που είναι αθώα και είναι το μέλλον. Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν “Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;”. Ας μην ξεχάσουμε τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς, γίνεται ένα κρύο νεκροταφείο δίχως επιγραφές. Αυτή η κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέφτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού», δήλωσε συγκινημένος ο Πάπας Φραγκίσκος. 

«Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, γιατί στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, όλα δείχνουν πως επικρατεί μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές. Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο και αίσιο μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους. Διότι όταν απωθούνται οι φτωχοί, απωθείται η ειρήνη», δήλωσε με νόημα ο Πάπας και συνέχισε: «Ας μη γυρίσουμε την πλάτη στην πραγματικότητα. Ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών. ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί».

Μάλλον πολύ καλά τα λέει ο Πάπας… ακούει κανείς;