Συνέντευξη του Γιώργου Παπαθανασόπουλου στον Ευρυτανικό Παλμό για τις εντυπώσεις που αποκόμισε μετά την επίσκεψή του στην Ευρυτανία.

Ο κ. Γιώργιος Παπαθανασόπουλος είναι Εκπρόσωπος της F.I.J.E.T. της Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Πολιτισμού Τουρισμού Ελλάδος. Επίσης είναι για το 2022, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Τουριστικής Δημοσιογραφίας “Antonio Conte” , στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών της Κροατίας.

Ε. Μιλήστε μας για το Καρπενήσι και την πρόσφατη επίσκεψη σας εκεί για το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας .

ΓΠ. Επισκέφθηκα το Καρπενήσι καθώς κι ένα σημαντικό μέρος της Ευρυτανίας, την Μικρή Ελβετία της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την χαρακτηρίζουν και θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό, εκπροσωπώντας την F.I.J.E.T.  (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού) μαζί με την Σοφία Στάμου, την επικεφαλής του «Action in Greece» ως μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ανθολογίου της Ελληνικής Γαστρονομίας. Θα ήθελα να σας πω εν περιλήψει για την Διεθνή αυτή Ομοσπονδία η οποία έχει έδρα την Γαλλία και την οποία εκπροσωπώ στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1954 κι αποτελείται από δημοσιογράφους & συγγραφείς τουρισμού, φωτογράφους, παραγωγούς Ρ/Τ εκπομπών, ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. κι από Εθνικές Ενώσεις από πολλές χώρες, από όλο τον κόσμο. Το 2019 διοργανώθηκε το τελευταίο πριν την πανδημία Διεθνές Συνέδριο στην Ρόδο, όπου εορτάστηκαν και τα 65 χρόνια της. Επίσης το 1995 διοργανώθηκε το 38ο Συνέδριό της στην Αθήνα. Κατά καιρούς Εκπρόσωποι της F.I.J.E.T. στην Ελλάδα, έχουν διατελέσει αξιόλογοι άνθρωποι του Τουρισμού όπως ο Καθηγητής Περικλής Λύτρας, ο οποίος την περίοδο 1993 – 1996 είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της, ενώ είχε συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής, του οποίου και διετέλεσε Αντιπρύτανης. Πρόεδρος της F.I.J.E.T. σήμερα, είναι ο κύριος Tijani Haddad από την Τυνησία, για πολλά χρόνια Υπουργός Τουρισμού της χώρας αυτής.

        Και για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, στην δραστηριότητα της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ανθολογίου της Ελληνικής Γαστρονομίας. Η Επιτροπή αυτή αξιολογούσε επιχειρήσεις εστίασης. Αξιολογούσε πρωτίστως, την ποιότητα του φαγητού, την σωστή αναλογία ποιότητας – ποσότητας – τιμής, τον επαγγελματισμό του προσωπικού και την σωστή διαρρύθμιση του χώρου εστίασης. Τι σημαίνει αυτό; Να μην είναι στριμωγμένα τα τραπεζοκαθίσματα, για να μπορεί να νοιώθει άνετα ο πελάτης και να κινείται άνετα το προσωπικό. Τέλος η επιτροπή έδινε σημασία και στην ένταση της μουσικής όταν ακουγόταν στο χώρο, διότι σύμφωνα με έρευνες, η έντονη μουσική την ώρα του φαγητού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πέψη και κατ’ επέκταση στην υγεία.

Ε. Μιλήστε μας για την επαφή σας με τους φορείς του Δήμου Καρπενησίου .

ΓΠ. Μαζί με την Σοφία Στάμου, την ψυχή του «Action in Greece» η οποία κι εμπνεύστηκε τον εν λόγω ανθολόγιο, και είναι η κεφαλή της Επιτροπής, είχαμε εποικοδομητικές επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, τον Δήμαρχο Καρπενησίου, την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, όπως επίσης και με όλους όσους φορείς είναι συνδεδεμένοι με τον τουρισμό στην Ευρυτανία.

      Οι επαφές αυτές έγιναν, όχι μόνο για την προώθηση της γαστρονομίας και κατ’ επέκταση του τουρισμού της περιοχής, αλλά και για να είναι το Καρπενήσι υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο της F.I.J.E.T. «Χρυσό Μήλο» το οποίο έχει θεσπιστεί από την F.I.J.E.T. το 1970 κι ως γνωστόν χαρακτηρίζεται, ως το Νόμπελ του Τουρισμού. Η περιοχή αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει και πρέπει να πάρει αυτό το βραβείο, αρκεί όλοι οι άμεσα κι έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να το βάλουν ως στόχο και να το πιστέψουν.  Είμαι της γνώμης ότι αξίζει το βραβείο αυτό. Δεν θα ανήκει μόνο στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία, αλλά και στον κάθε ένα κάτοικό της προσωπικά”.

        Όλες αυτές οι επαφές ήταν ένα πρώτο βήμα, όμως θα ακολουθήσουν κι άλλα. Κι όπως λέει μια κινεζική παροιμία : «Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά από το πρώτο βήμα»

Ε. Ποια είναι τα αποτελέσματα του οδοιπορικού γεύσης στο Καρπενήσι και τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση ;

ΓΠ.  Ένας πάρα πολύ σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας, αγκάλιασε το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας. Θα χαρακτήριζα το οδοιπορικό αυτό ένα όμορφο ταξίδι στις γεύσεις της περιοχής με όχημα το «Action in Greece» και με συνταξιδιώτες την επιτροπή του ανθολογίου αλλά και τους επαγγελματίες.

      Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ο επαγγελματισμός ο οποίος διακρίνει όλους όσους εργάζονται στην εστίαση και τον τουρισμό, από τον απλό υπάλληλο έως τον επιχειρηματία, αλλά κι η φιλοξενία των απλών κατοίκων.

      Επίσης το ότι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αξιοποιούν τις διατροφικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, αλλά και γειτονικών περιοχών. Αυτό, εκτός των άλλων, συμβάλει και στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ε. Τι τέλος θα βάζατε σ΄ αυτή την γαστρονομική σας περιήγηση στο Καρπενήσι .

ΓΠ. Ο πρώτος πόλος έλξης που σε κεντρίζει να επισκεφθείς το Καρπενήσι, είναι το τοπίο. Όπως προανέφερα η περιοχή αυτή είναι η μικρή Ελβετία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μετά έρχεται η φιλοξενία των κατοίκων που μαζί με την ντόπια κουζίνα, με τα εξαιρετικά φαγητά, σε κάνει να θες να μείνεις όσο γίνεται περισσότερο. Αυτά τα τρία θεωρώ ότι αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία κάνει το Καρπενήσι, έναν εξαιρετικό προορισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής

λεζάντα φωτογραφίας : Με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας Α. Τασιό και την Σ. Στάμου της «Action in Greece»