Αρχές Οκτώβρη, και οι φωτογραφίες στο facebook κυνηγών που καμαρώνουν με τα δύσμοιρα σκοτωμένα ζώα μπροστά τους, άπειρες. Το θέαμα, αν το δεις προσεκτικά, ακόμη και για τον πιο φανατικό κυνηγό, είναι ανατριχιαστικό, με τα νεκρά ζώα να κείτονται μέσα σε λίμνες αίματος. Πριν ξεσηκωθούν οι αγαπητοί κυνηγοί, δεν έχω κάτι παραπάνω με το κυνήγι, όσο αυτό είναι νόμιμο και με μέτρο, αλλά αυτό που με ξεπερνά είναι η επίδειξη της αγριότητας, ως κάτι αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο.

Στον αντίποδα στις 4 Οκτωβρίου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα ζώων και την 1η Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, φέρνοντας σε αντίθεση τις τάσεις μιας κοινωνίας πολλών ταχυτήτων. Ως χορτοφάγος εδώ και 10 σχεδόν χρόνια, αυτό που παρατηρώ είναι ότι όταν έκοψα το κρέας, άρχισε να βελτιώνεται η υγεία μου και η φυσική μου κατάσταση και ενώ είχα πάντα χαμηλό αιματοκρίτη και σίδηρο, φερριτίνη, ως διά μαγείας αφού έκοψα το κρέας άρχισε να ανεβαίνει ο αιματοκρίτης μου και να γεμίζουν οι αποθήκες σιδήρου. Περνώντας τα χρόνια, διαπίστωσα ότι όχι μόνο δεν θέλω να φάω κρέας πια, αλλά νιώθω πολύ μεγάλη συμπόνια για τα πλάσματα της φύσης, σαν να είναι συγγενείς μου, σαν να είναι κομμάτι μου. Για αυτό και επιλέγω να συνεχίζω τη χορτοφαγία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, διάβασα ένα άρθρο του Κων/νου Κούτσικα, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέα του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Στο άρθρο του ο κ. Κούτσικας, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Χαρακτηριστικά της χορτοφαγικής διατροφής

Όπως φαίνεται σε πολλές μελέτες, μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν τα εξής διατροφικά χαρακτηριστικά:

  • Περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
  • Περιέχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών.
  • Τα λιπαρά, που περιλαμβάνει μια χορτοφαγική διατροφή, ανήκουν κυρίως στην ευεργετική κατηγορία των μονο-ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.
  • Περιέχουν ελάχιστη χοληστερόλη.
  • Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
  • Περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά.

Οφέλη της χορτοφαγίας για την υγεία

Για τους παραπάνω λόγους, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαφόρων χρόνιων ασθενειών όπως:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Υπέρταση, διαβήτη
  • Παθήσεις πεπτικού
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Αλλεργίες
  • Άνοια
  • Ορισμένους τύπους καρκίνου (π.χ. καρκίνο παχέος εντέρου) κ.ά.

Είναι ασφαλής η χορτοφαγική διατροφή;

Έγκριτοι διαιτολογικοί φορείς, όπως για παράδειγμα ο Αμερικάνικος Διαιτολογικός Σύλλογος, έχουν υποστηρίξει ότι μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα, αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτικά επαρκή διατροφή. Μάλιστα, μια χορτοφαγική διατροφή είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων. Μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα, η οποία έχει συνταχθεί από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, όπως την παιδική και εφηβική ηλικία, για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες, καθώς και για τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.

Πώς η χορτοφαγία επηρεάζει το περιβάλλον;

Σημαντική είναι και η συνεισφορά της χορτοφαγίας στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 70% της αγροτικής γης σε ολόκληρο τον πλανήτη, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκτροφής των ζώων. Επιπλέον, για να παραχθεί 1 κιλό σιταριού απαιτούνται 1.000-2000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, χρειάζονται 13.000 έως και 100.000 λίτρα νερού.

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Πολλοί πιστεύουν ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πρόσληψη κρέατος. Αυτή όμως η πεποίθηση δεν είναι ακριβής, μιας και όλες οι φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν πρωτεΐνη. Πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι:

  • Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)
  • Ο αρακάς
  • Η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε)
  • Οι ξηροί καρποί

Ενώ μια φυτική τροφή από μόνη της δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού στα απαραίτητα αμινοξέα, σε συνδυασμό με κάποιο άλλο φυτικό τρόφιμο, μπορεί να εφοδιάσει πλήρως τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Επάρκεια σιδήρου στη χορτοφαγία

Σχετικά με τον σίδηρο, αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, το οποίο αποτελεί συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων, με την αποστολή να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Όταν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού εξαντληθούν, δεν παρέχεται αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα. Έτσι, προκαλείται η σιδηροπενική αναιμία, με κυριότερο χαρακτηριστικό, την έντονη κούραση.

Πολλές φυτικές τροφές αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου:

  • Τα όσπρια: Φακές, φασόλια, ρεβίθια.
  • Τα λαχανικά: Σπανάκι, κολοκυθάκια, αρακάς, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, ντοματοχυμός.
  • Τα φρούτα: Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες).
  • Οι ξηροί καρποί: Κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
  • Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δημητριακά πρωινού, γάλα και γιαούρτι σόγιας.
  • Άλλα τρόφιμα: Μαύρη σοκολάτα, μελάσα σακχαροκάλαμου

Η επιστήμη μιλά με στοιχεία, οπότε ας το ξανασκεφτούμε να μειώσουμε όλοι την κατανάλωση κρέατος, όπως έκαναν παλιά στην Ελλάδα, που έτρωγαν 3-5 φορές το χρόνο κρέας.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια