Όταν κάτι αλλάζει, ας μας αφυπνίζει…

25917

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ η 21η Σεπτεμβρίου, η οποία γιορτάζεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.

Η έντονη ψυχολογική πίεση προκαλεί Αλτσχάιμερ !

Όπως δημοσιεύεται σε έρευνα, στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, η χρόνια ψυχολογική Πίεση μπορεί να οδηγεί σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών όσο περνά η ηλικία. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι σε συναισθήματα όπως το άγχος και ο θυμός μπορεί να αναπτύσσουν πιο εύκολα την σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που εμφανίζεται όσο περνάει η ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι η ψυχολογική πίεση κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί στα επόμενα χρόνια να είναι υπεύθυνη για ήπιες διαταραχές των νοητικών λειτουργιών όπως οι διαταραχές της μνήμης, που εμφανίζονται με το να ξεχνά κανείς ονόματα προσώπων ή με το να χάνει καθημερινά αντικείμενα, κάτι που μπορεί να έχει να κάνει με τον μηχανισμό που προκαλεί σε επόμενο στάδιο Γεροντική Άνοια.

Στην μελέτη αυτή παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια 1300 περίπου ενήλικες, άνδρες και γυναίκες χωρίς προβλήματα με την μνήμη στην αρχή, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονταν συνεχείς μετρήσεις του επιπέδου ψυχολογικής τους πίεσης. Βρέθηκε ότι αυτοί που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ψυχολογικής επιβάρυνσης είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρώιμες διαταραχές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο του Alzheimer σε σχέση με αυτούς που είχαν λιγότερο στρες και ψυχολογική πίεση.

Η χρόνια ψυχολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να «επιταχύνει» απλώς τα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης, αλλά καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη τέτοιων συμπτωμάτων (Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, Πέτρος Σκαπινάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Είναι εξαιρετικά σκληρό για έναν άνθρωπο να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά ή και καθόλου σε λειτουργίες της ζωής του που μέχρι πρότινος ήταν απλά μια ρουτίνα γι’ αυτόν. Στατιστικά, η άνοια όλων των ειδών ‘χτυπά την πόρτα’ κυρίως περήφανων ανθρώπων που συνήθως είναι άκαμπτοι στις θεωρίες τους αλλά και απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο δεν παραδέχονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημά τους, αγνοούν τα σημάδια και δεν ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών για να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου ή δεν πάνε καν σε γιατρό.

Η άνοια αν διαγνωστεί έγκαιρα, με κατάλληλη αγωγή, με συμπληρώματα βιταμινών, με σωματική και πνευματική άσκηση, αλλά κυρίως με θέληση για μια ποιοτική ζωή, μπορεί να σταματήσει σε ένα σημείο που δεν θα εκφυλλίσει περαιτέρω τα εγκεφαλικά κύτταρα. Το στοίχημα είναι όταν βλέπουμε κάποια σημάδια αλλαγής στις λειτουργίες μας, να κινηθούμε έξυπνα και όχι ξεροκέφαλα, αναγνωρίζοντας ότι συνέβη και σε εμάς, ζητώντας βοήθεια από τους ειδικούς αλλά και πειθαρχώντας, για μια καλή ζωή γεμάτη φως και όχι το σκοτάδι της απώλειας.