Στις 13 Οκτώβρη έφυγε από τη ζωή στα 43 του χρόνια ο Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ένας αγέρωχος ΗΡΩΑΣ με κεφαλαία γράμματα, μέχρι …τέλους ! Λίγο προτού αποδημήσει, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, άφησε ένα «κλισέ», μια γραπτή παρακαταθήκη, που τσακίζει κόκκαλα και ραγίζει καρδιές. Το παρόν είναι η συνέχεια της ανάρτησης από το προηγούμενο τεύχος:

«…Και τέλος θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε τη φιλία του, την σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά, για να έχω καλύτερη  φροντίδα.

Θέλω να πω σε όλους τους κάτι. Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάνα ήταν μόλις 3,5 χρόνων και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω και σαν μικρή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδελφό το Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα.

Φίλοι μου σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει και όχι πως και πότε θα φύγουμε. Γι’ αυτό αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής  με καρκίνωμα nut στην χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση των γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί έγκαιρα ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιο σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. Να προσφέρω  ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στη ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δυο μου αργυρά Ολυμπιακά  μετάλλια της Αθήνας και του Πεκίνου, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν  και να επιστρέψουν  εκεί που ανήκουν, στις πανανθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δυο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

Αν σωθεί έστω και ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Εμείς τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε!  

                                        Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr)