Όπου δεν υπάρχει σχεδιασμός και σωστή προτεραιοποίηση αναγκών με κέντρο τον πολίτη λoγικό και επόμενο είναι να έρχονται λουκέτα.

Η Ενεργειακή κρίση δεν είναι σημερινό θέμα και πρόβλημα. Χρειάζονταν  συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες ΧΘΕΣ που θα οδηγούσαν σταδιακά στη  μερική ή ολική ενεργειακή αυτονομία όλων των Δημοτικών κτιρίων.  

Η είδηση της αναστολής λειτουργίας του Κολυμβητηρίου Καρπενησίου ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων από τη τοπική κοινωνία. Περισσότερο δε προβληματίζει  ο όρος αναστολή  για ένα μήνα λόγω αυξημένων εξόδων λειτουργίας. Το εύλογο ερώτημα είναι : 

Μετά από ένα μήνα τι θα αλλάξει; 

Μήπως αυτή η αναστολή  παραταθεί επ’ αόριστο;

Πως έφτασε ο Δήμος σε αυτή την απόφαση;

Ποια η θέση του αρμόδιου Υπουργείου;

Δεν υπάρχει επιχορήγηση των Δήμων για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών  που προέκυψαν;

Γιατί λουκέτο; Δεν υπάρχουν  λύσεις μείωσης των εξόδων λειτουργίας του; 

Γιατί το κολυμβητήριο και όχι περικοπή δαπανών ή περικοπή εξόδων λειτουργίας άλλων δημοτικών κτιρίων. 

Η μόνη λύση είναι να βρεθούν χρήματα; 

Δεν πρέπει να βρεθεί τρόπος λειτουργίας αξιοποιώντας; άλλες μορφές ενέργειας που θα καταστήσουν το  κολυμβητήριο ενεργειακά αυτόνομο με μηδενικό  αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον; ( Η κατάλληλη χρονική ευκαιρία ήταν όταν το κολυμβητήριο ήταν κλειστό λόγω covid)

Τι μπορεί κανείς να πει  στα παιδιά που γυμνάζονται, στα παιδιά που μαθαίνουν κολύμβηση, στα παιδιά  α.με α. που το κολυμβητήριο είναι ένας χώρος χαλάρωσης και άσκησης ;

Τι μπορεί να πει κανείς στους εργαζόμενους στο χώρο του Κολυμβητηρίου, στους προπονητές, στους  γυμναστές αλλά και στους απλούς πολίτες ;

Φυσικά το πρόβλημα της ενέργειας δεν αφορά μόνο τη λειτουργία του κολυμβητήριου της πόλης μας. Αφορά τη ζωή όλων μας. Πόσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, της βενζίνης, του φυσικού αερίου, των ειδών διατροφής και όλων των άλλων προϊόντων; Βέβαια για την κυβέρνηση αιτία όλων αυτών των αυξήσεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία….και ας ήρθε η ακρίβεια πολύ πριν τον πόλεμο από δικές της καθαρά πολιτικές. ΄Όμως υπάρχει λύση: 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε θέματα ενέργειας  εκτός των άλλων περιλαμβάνει:

  • Παραμονή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, με διατήρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου στην μετοχική της σύνθεση, με άμεση στροφή προς τις ΑΠΕ και νέες ενεργειακές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της χωρίς απώλεια του κοινωνικού της χαρακτήρα. Διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών με μέτρα εκσυγχρονισμού και εξασφάλιση της οργανωτικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση του/της πολίτη. 
  • Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας τόσο με άμεσα μέτρα όσο και με την άσκηση πολιτικών που εγγυώνται την μακροπρόθεσμη καταπολέμησή της, με πολιτικές στοχευμένες στην μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης, στην πρόσβαση σε ενεργειακό αποδοτικό εξοπλισμό, στην ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών τους και τον διαμοιρασμό (παροχή) ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε κατά τόπους τοπικές κοινωνίες.

Οι προτάσεις δε για τη σημερινή ενεργειακή κρίση είναι :

– Η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού να μην ευνοεί την  κερδοσκοπία  

– Πλαφόν στα τιμολόγια της  ΔΕΗ 

– Όχι στη βίαιη απολιγνιτοποίηση ( μπορούσαμε να πάμε μέχρι το 2028 )

– Ρυθμιστική παρέμβαση  στη ρήτρα αναπροσαρμογής 

Αυτά τα μέτρα πήραν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε  να επιδοτεί  τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.

Ας ελπίσουμε ότι ο Δήμος θα βρει μια λύση και δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης .

Ν.Ε. Σύριζα  Π.Σ Ευρυτανίας