Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αναβίωση του λαϊκού δρώμενου των Αποκριών του Καρπενησίου ‘Πανάρετος’ με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Αφετηρία για την πρωτοβουλία θα αποτελέσει ημερίδα που διοργανώνεται από τον σύλλογο με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στις 6 μ.μ., μετά από την αναβολή της για το Σάββατο της 5ης Μαρτίου, όταν και είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Κεντρική εισηγήτρια της ημερίδας θα είναι η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που θα κάνει την ιστορική αναδρομή και την πολιτιστική ανάλυση του λαϊκού δρώμενου. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ έχουν προσκληθεί επίσημα και όλοι οι Ευρυτανικοί σύλλογοι, προκειμένου να σταθούν αρωγοί και να συνδράμουν στην μεγάλων απαιτήσεων υλοποίηση της αναβίωσης.

Λίγα λόγια για τον ‘Πανάρετο’

Το αποκριάτικο έθιμο που συνηθιζόταν στο Καρπενήσι από το 1895, μιλά για ένα παλικάρι που αγαπά μια βασιλοπούλα, αρραβωνιάζονται κρυφά, μα ο πατέρας της άλλα σχεδιάζει γι’ αυτήν, άλλον της προξενεύει και της στέλνει τα μαντάτα με αγγελιοφόρο το αγαπημένο της. Οι δυο νέοι ψάχνουν να βρουν λύση απεγνωσμένα για το πρόβλημά τους, αγκαλιάζονται και έτσι αγκαλιασμένους τους βλέπει μάτι κακό, ο σύμβουλος του βασιλιά, που του μεταφέρει τα μαντάτα. Εξοργισμένος εκείνος διατάζει τον αποκεφαλισμό του Πανάρετου προκαλώντας όμως έτσι και την αυτοκτονία της θυγατέρας του αλλά και τον δικό του θάνατο καθώς τον σκοτώνει ο χορός των γυναικών. Έτσι, με το διπλό θανατικό, των δύο ερωτευμένων, θα τέλειωνε ο Πανάρατος όπως τελειώνει και η Ερωφίλη. Μα στον Πανάρατο επικρατεί το ευτυχές τέλος. Με εντολή του Χάρου οι δύο νέοι ανασταίνονται. Αυτή η διαφορά είναι σημαντική, για να καταλάβουμε πως η τραγωδία Ερωφίλη κατέληξε να παριστάνεται ως λαϊκό θέατρο Πανάρατος τις μέρες της Αποκριάς.

Η προετοιμασία του έργου άρχιζε από τα Χριστούγεννα και παίζαν μόνο άνδρες. Μετά το 1972 προστέθηκε και ο χορός των γυναικών που συνοδεύουν τη βασιλοπούλα και που σκοτώνουν στο τέλος τον Βασιλιά, όπως γίνεται και στην Ερωφίλη. Προπολεμικά η ομάδα των ηθοποιών έβγαζε δίσκο και συγκέντρωνε κάποιο χρηματικό ποσό, που διέθετε συνήθως για κοινωφελή σκοπό ή για το γλέντι της, την Καθαρή Δευτέρα. Παραστάσεις δίνονταν και στα κοντινά χωριά, στο Κλαψί, τους Κορυσχάδες, τη Λάσπη. Σκηνή είναι η κεντρική πλατεία ή τα σταυροδρόμια.