Όνομα: Παναγιώτης Νιάφας

Ιδιότητα: Διοικητής της 1ης EMAK

Τόπος κατοικίας: Αττική                   

Τόπος καταγωγής: Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Είναι ένας από τους πολλούς Ευρυτάνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον τόπο μας και όταν ήρθε ο καιρός να φύγουν, πήραν μαζί τους όλη την δύναμη των ψηλών βουνών και ξεκίνησαν τον δρόμο προς την κορυφή. Βήμα, βήμα, με ανθεκτικό χαρακτήρα και επίμονη δουλειά, έφτασε να διακριθεί στον εργασιακό τους χώρο, σε ένα χώρο που απαιτεί αφοσίωση, γενναιότητα και συγκρότηση. Ο λόγος για τον Διοικητή της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών κ. Παναγιώτη Νιάφα.

Η σταδιοδρομία του

Ο κ. Νιάφας γεννήθηκε το 1969 στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το 1996 αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού και τοποθετήθηκε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

Γρήγορα ανέλαβε υψηλά καθήκοντα στην υπηρεσία του και υπηρέτησε ως επιχειρησιακός Αξιωματικός στον 2ο , 6ο , 9ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Ρεθύμνου. Από το 2019 έως το 2020 υπηρέτησε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δυτικής Αττικής ως Υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών. Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Πολέμου  της Πολεμικής Αεροπορίας, αποστολή της Σχολής είναι η παροχή γενικής και ειδικής, θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές, με σκοπό την ανάπτυξη και βελτίωση της επαγγελματικής τους ικανότητας, ώστε να καθίστανται ικανά στελέχη.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις, τόσο διάσωσης όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, όπως η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας το 2016, οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 και καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής το 2018. Επίσης συντονίζει ως επικεφαλής συχνά ασκήσεις ετοιμότητας όπως πρόσφατα, η άσκηση ετοιμότητας «Αερόπη 2019» και η άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Πριν λίγες μέρες στις τελευταίες Τακτικές Κρίσεις των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε Διοικητής της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και βρέθηκε στην κορυφή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η συγκλονιστική εμπειρία στη Μάνδρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247.gr, μετά την μεγάλη καταστροφή στην Μάντρα Αττικής το 2017, συγκλονίζουν τα όσα περιγράφει στον δημοσιογράφο: «Η μανία του νερού απείλησε και τις ζωές των πυροσβεστών», δήλωσε χαρακτηρίστηκα, φέρνοντας στο μυαλό του τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Μάνδρας, οι πυροσβέστες του σώματος του και εκείνος ως  υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ ανέφερε:

‘Στις 15 Νοεμβρίου 2017 ο Παναγιώτης Νιάφας (Πύραρχος, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής) ξύπνησε όπως κάθε μέρα, αξημέρωτα, για να πάει στην υπηρεσία του. Ο σταθμός της Ελευσίνας, της βιομηχανικής περιοχής της Αθήνας όπου εδρεύουν τρία διυλιστήρια, ισάριθμες εταιρίες με γκάζι και πολλά άλλα εργοστάσια, διαφόρων ειδών, είναι από τους πιο ιδιαίτερους της Ελλάδας. Διαχειρίζεται φωτιές τα καλοκαίρια (μια εκ των μεγαλύτερων ήταν αυτή του περασμένου καλοκαιριού, στα Δερβενοχώρια -από την οποία προέκυψε και τεράστιος όγκος φερτών υλικών-, με τις πυρκαγιές να εξαφανίζουν το “κάλυμμα” του εδάφους και να κάνουν αδύνατη την απορρόφηση του νερού -εξ ου και οι τόνοι λάσπης) και χιόνια, τους χειμώνες.

Ήταν ξημερώματα όταν ο πύραρχος Παναγιώτης Νιάφας, υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, ενημερώθηκε ότι εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη Νέα Πέραμο. Αμέσως έδωσε εντολή να μεταβούν στην περιοχή δύο οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας και οχήματα από τον σταθμό των Μεγάρων. Την ώρα που συντόνιζε την επιχείρηση μάθαινε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ότι οι πλημμύρες είχαν χτυπήσει και τη Μάνδρα. Οι πληροφορίες ήθελαν ένα άτομο εγκλωβισμένο (πιθανώς νεκρό) κοντά στο γυμνάσιο – λύκειο της περιοχής. Η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία μόλις είχε αρχίσει… Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Ελευσίνας, όπου είχαν παγιδευτεί άτομα μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ και σε αυτοκίνητα.

«Το πρώτο όχημα επιλήφθηκε της διάσωσης συνολικά 16 ατόμων, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα συνέχισαν για την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Ο δρόμος πλέον γινόταν απροσπέλαστος και οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων ολοένα περισσότερες. Λεπτό με λεπτό, το νερό με τα φερτά υλικά γινόταν επικίνδυνο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Η επόμενη πληροφορία ήταν για εγκλωβισμένα άτομα-υπαλλήλους του Δήμου Μάνδρας στο αμαξοστάσιο. Ευτυχώς, η διάσωση αυτή, παρά την επικινδυνότητά της, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς και οι ζωές των πυροσβεστών απειλήθηκαν από τη μανία του νερού» θυμάται ο κ. Νιάφας. Η Πυροσβεστική προχώρησε συνολικά σε 120 απεγκλωβισμούς σε σπίτια και οχήματα, και δέχτηκε 700 κλήσεις για άντληση υδάτων. «Ηταν μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις για το Σώμα» παραδέχεται ο πύραρχος.