Όνομα: Δημήτριος Πουρνάρας

1900 – 1985

Ιστορικός, λογοτέχνης, δημοσιογράφος

Τόπος καταγωγής: Μεγάλο Χωριό

Στις 15 Μαρτίου 1986, “έφυγε” μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα όχι μόνο της Ευρυτανίας, αλλά και της Ελλάδας, ο ιστορικός, λογοτέχνης, δημοσιογράφος Δημήτριος Πουρνάρας. Μαχητικός δημοσιογράφος, πραγματικός δημοκράτης, διώχθηκε για τις δημοκρατικές ιδέες του. Ασυμβίβαστος προς όλες τις κατευθύνσεις αριστερά και δεξιά. Σημαντικό είναι το συγγραφικό του έργο. Τα βιβλία του ιστορικά, βιογραφικά, πολιτικοοικονομικά, μυθιστορήματα και μεταφράσεις και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο ‘Χαλκέντερος’

Γεννήθηκε το 1900 στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, γιος της Ελένης Γαληνού και του Πρωτοπρεσβύτερου Παπά, Ιωάννη Ν. Πουρνάρα, Επισκοπικού Επίτροπου Ευρυτανίας και μετέπειτα Ιερέα στον Άγιο Γεώργιο Λυκαβηττού και στους Αγίους Θεόδωρους Πλατείας Κλαυθμώνος. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές, μετέβη στην Αθήνα το 1917, που φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπ. Αθηνών. Στην Αθήνα το παιδικό του όνειρο να γίνει δημοσιογράφος, πήρε σάρκα και οστά. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1918 στην “Ακρόπολη”, την “Πατρίδα” και το “Βαλκανικό Ταχυδρόμο”, παράλληλα με τις σπουδές του. Η αναγνώριση έρχεται με τον ορισμό του ως Διαπιστευμένου δημοσιογράφου στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, οι ανταποκρίσεις του αποσπούν την προσοχή και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ζωή στο Παρίσι και η επιστροφή

 Την ίδια χρονιά έγινε ανταποκριτής στο Παρίσι των εφημερίδων «Ριζοσπάστης» (Γ. Πετσόπουλου), «Έθνος» (Σπ. Νικολόπουλου) και «Εμπρός» (Δ. Καλαποθάκη). Παράλληλα φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και εργάζεται ως συντάκτης στην «Ουμανιτέ» και στην «Ποπουλέρ». Στο Παρίσι σπούδασε στη Σχολή Πολιτ. και Οικον. Επιστημών.

Το 1923 επέστρεψε Ελλάδα και αναλαμβάνει ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής των εφημερίδων:

1924 «Ελεύθερος Λόγος» (Γ. Παπανδρέου).

1925 «Δημοκρατία» (Α. Παπαναστασίου)- Η δικτατορία Παγκάλου διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας , ενώ ο ίδιος διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται.

1930 – 1933 «Ελεύθερος Άνθρωπος» (Κ. Αθανάτου), Διευθυντής.

1933 – 1935 Ιδρύει την εφημερίδα «Ανεξάρτητος» που εκδίδει μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της.

1936 Διακόπτεται η έκδοση της εφημερίδας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ενώ ο ίδιος διώκεται και φυλακίζεται.

1936 Ιδρύουν μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα την εκδοτική εταιρία «Πάπυρος» με μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων.

1940 Μετά την κήρυξη του πολέμου αναλαμβάνει διευθυντής στην εφημερίδα «Κοινωνία».

 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμου (1941-1943) αρχικά δεν εργάζεται κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά το 1943 εκδίδει κατά διαστήματα την παράνομη αντικατοχική εφημερίδα «Ελεύθερος».

Στην πρώτη γραμμή της δημοσιογρφίας

Το 1946-1951 αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης στις εφημερίδες «Βήμα», «Αθηναϊκή» και «Προοδευτική Αλλαγή», ενώ το 1951 αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος στο Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με διοικητή τον στρατηγό Τσιγάντε (κυβέρνηση Κέντρου). Τον Αύγουστο του 1946, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, υπό τους προέδρους Δ. Πουρνάρα και Ν. Κρανιωτάκη, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Μάξιμο στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1952 ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως με αρμοδιότητα ραδιοφωνικών σχολιασμών για το Κυπριακό σε συνεργασία με Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, θέση από την οποία παραιτείται το 1954 καταγγέλλοντας την παρέμβαση Άγγλων αποικιοκρατών στο Κυπριακό. Το 1955 επανεκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος: ανεξάρτητη δημοκρατική και μαχητική εφημερίδα», αρχικά καθημερινή και μετά εβδομαδιαία. Το 1967 διακόπτεται η έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος» από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, ενώ ο ίδιος φυλακίζεται και εξορίζεται στη Σύρο. Με τη μεταπολίτευση συνεχίζει να υπηρετεί τη δημοσιογραφία και διατελεί Προέδρου της ΕΣΗΕΑ.

Το 2018 η οικογένεια του, τα παιδιά του Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα και Νίκου Πουρνάρα, αειμνήστου Δημητρίου Πουρνάρα θα ανακαινίσει πλήρως τη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στον 2ο όροφο και παρέμενε κλειστή για είκοσι χρόνια και εκτός από τα πολύτιμα βιβλία και αρχεία που διαθέτει, φιλοξενεί, μετά από δωρεάν παραχώρηση, 4.000 επιπλέον βιβλία της προσωπικής συλλογής του Δημητρίου Πουρνάρα.