Τύχη καλή με έφερε, μετά την  συμμετοχή μου στις  διήμερες εκδηλώσεις για τον Πατροκοσμά και τον Καπετάν Δίπλα στις 24 και 25/8 στα Αγραφιώτικα χωριά της Καρδίτσας, να περάσω στην επιστροφή και από τη Ρεντίνα, την «νύφη» των Αγράφων όπως την λένε!

Η Ρεντίνα, το δροσόλουστο και γραφικό χωριό των Αγράφων, βρίσκεται στα Ν.Α αντερείσματα του βουνού «Βουλγάρα». Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα πιο πλούσια και νοικοκυρεμένα χωριά των Αγράφων, με 450 οικογένειες, με μεγάλη κτηνοτροφία και ικανοποιητική μεταξοκαλιέργεια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν έδρα της Επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων.

Πολλές ιστορικές μάχες διεξήχθησαν εδώ κατά των Τούρκων κατά την επαναστατική, αλλά και προεπαναστατική περίοδο.

Στην Κατοχή πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση με το δικό της αντάρτικο Τμήμα, το Τμήμα της «Μενελαϊδας». Εδώ λειτούργησε και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ε.Λ.Α.Σ  απ’ την οποία αποφοίτησαν οι δυο τελευταίες σειρές άνδρες και γυναίκες.

Εκτός από το ιστορικό μοναστήρι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» και τις πολλές Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, στην Ρεντίνα υπάρχουν και λειτουργούν τρία Μουσεία αξιόλογα και με άριστη λειτουργικότητα: Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Εκκλησιαστικό (Βυζαντινό και Μεταβυζαντινής τέχνης) και Ιστορίας-Λαογραφίας κι ένας Μουσιακός ναός, του Αγίου Γεωργίου με αγιογραφίες από το 1719.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης ιδρύθηκε το 1988 από την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών και με την βοήθεια αντιστασιακών οργανώσεων της Νομαρχίας Καρδίτσας και της περιφέρειας Θεσσαλίας και παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης  Ρεντίνας Αγράφων. Οι φωτογραφίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα περισσεύουν. Στον ίδιο, παρακείμενο χώρο στεγάζεται και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο των Ρεντινιωτών.

Μετά την μεγάλη κλοπή εικόνων από αρχαιοκάπηλους που έγινε το 1973 στο Μοναστήρι, προέκυψε επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου, στον οποίο συγκεντρώθηκαν και φυλάσσονται με ασφάλεια φορητές  εικόνες και άλλα πολύτιμα κειμήλια από το Μοναστήρι και τις εκκλησιές του χωριού. Έτσι ιδρύθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, στο συνεχόμενο με την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, παρεκκλησίου του Αγίου Σεραφείμ χώρο. Προσωπική μου άποψη, πως το Μουσείο αυτό είναι από τα πιο σημαντικά της Ελληνικής Επικράτειας. Κόσμημα και καμάρι για την Ρεντίνα, αποτελεί ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ρεντίνας, ηλικίας άνω των 350 ετών. Ο περικαλλής αυτός ναός (καθεδρικός) κτίστηκε στα 1662 και είναι δημιούργημα  της βαθειάς χριστιανικής πίστης, της οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής προόδου που επικρατούσε στην Ρεντίνα.

Πολλά συγχαρητήρια, στους Ρεντινιώτες, στον Σύλλογό τους για όλα αυτά και θα ευχαριστήσω τον παπα-Νίκο Χαϊδά για την ξενάγηση που μου έκανε σε όλους αυτούς τους ιερούς-ιστορικούς χώρους. Θα πω και τούτο βέβαια, πως οι Ρεντινιώτες πίνουν νερό στο όνομα του φίλου Βασίλη Τσαντήλα, που τόσο συνέβαλλε σαν πρώην Δήμαρχος, Αντινομάρχης και σαν πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών, για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω…!

                                       Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr)