Ρύθμιση εμπαιγμός για τους συμβασιούχους Υγειονομικούς της Ευρυτανίας

1662

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ΚΥ Δυτ Φραγκίστας και Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Γιατροί νοσηλευτές αλλά και λοιπό επικουρικό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2023, θα εργασθούν για άλλους έξι μήνες στο ΕΣΥ, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ όπως αναφέρεται στη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, μια ρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων από τους υγειονομικούς όλης της χώρας, οι οποίοι βλέπουν τις συμβάσεις τους να παρατείνονται μόνο για έξι μήνες και όχι για έναν χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με το οποίο οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, παρατείνονται για έξι μήνες ακόμη έως 30.6.2024, παρόλο που ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) είχε δεσμευτεί ότι θα δινόταν παράταση ενός χρόνου για όλο το επικουρικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό κ.λ.π.).

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού υπηρετούν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι συμβάσεις αυτές ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία που είναι επικουρικοί ακόμη και 5 χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν εάν κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.

Η εξαιρετικά μικρή απορρόφηση υγειονομικού προσωπικού είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με ενδεικτικό το γεγονός ότι υπάρχει προκήρυξη για προσλήψεις 4.000 ατόμων πάνω από 3 χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Αντίστοιχα και με τους γιατρούς, καθώς ακόμη αναμένονται στα νοσοκομεία οι περίπου 855 γιατροί που είχαν προαναγγελθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων η ρύθμιση που προβλέπει την παράταση για 6 μήνες για το επικουρικό προσωπικό αναφέρει:

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 όλες οι ενεργές κατά την 31η.12.2023 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), καθώς και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 30ή.6.2024. Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις καλύπτονται κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράταση των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές».

Σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, με εκατοντάδες πολίτες να συμμετέχουν με σχόλιά τους στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων αφορούσαν στην μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, καθώς και στην απογοήτευση των πολιτών αλλά και των εργαζομένων που συμμετείχαν για τις ‘κούφιες’ υποσχέσεις των διοικήσεων των τελευταίων ετών στο Υπουργείο Υγείας. Η διαβούλευση διαρκεί από 2 έως και 8 Δεκεμβρίου 2023. 

Αντιδρούν οι Υγειονομικοί της Ευρυτανίας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των Υγειονομικών όλης της χώρας για τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, με την οποία δεν καλύπτονται τα πάγια αιτήματά τους για την παράταση έστω ενός έτους και την μετέπειτα μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου του επικουρικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και δομές υγείας.

Η αγανάκτηση των Υγειονομικών, συμπεριλαμβανομένων και της Ευρυτανίας, κορυφώνεται γιατί όπως οι ίδιοι λένε όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί υγείας τους ανακοίνωσαν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών, οι οποίοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο. Παρόλα αυτά δεν υλοποιήθηκε καμία δέσμευση από τις παραπάνω και αντ’ αυτού βρέθηκαν με μια μικρή παράταση έξι μηνών.

Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στη ρύθμιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την οποία οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για έξι μήνες, οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για τρεις μήνες, οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό, οι 6.000 συμβασιούχοι στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται οι συμβάσεις για τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία με συμβάσεις περίμεναν μια παράταση ενός έτους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στη καθαριότητα, φύλαξη εστίαση οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση έχουν όμως χρήματα να σκορπάνε στους εργολάβους. Εάν δεν διορθωθεί η ρύθμιση εμπαιγμός των ολιγόμηνων παραστάσεων των συμβασιούχων υγειονομικών θα παραιτηθούν σταδιακά όλοι πριν προλάβουν να απορροφηθούν από μόνιμες προκηρύξεις που και αυτό είναι κακό για το σύστημα υγείας αφού ανακυκλώνεται το ίδιο προσωπικό. Διορθώστε το σχέδιο νόμου εάν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει τη πόρτα του ΕΣΥ. Δεν είναι πια το ΕΣΥ ελκυστικός χώρος εργασίας», τονίζει.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρπενησίου ,Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με δελτίο τύπου τους δηλώνουν την αντίθεσή τους στη νέα ρύθμιση και ζητούν την άμεση λύση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Υγεία και μεταξύ αυτών και η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των επικουρικών Υγειονομικών. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους.

Έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών. Φέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία, έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ, τρία και πλέον χρόνια λίστα αναμονής για χειρουργείο, ράντζα, ταλαιπωρία στα επείγοντα, νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Αντί λοιπόν να προωθήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται, την απ ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό για άλλη μια φορά που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται. Η κυβέρνηση δια μέσου του υφυπουργού οικονομικών κο Πετραλιά, δια μέσου όλων των υπουργών και υφυπουργών υγείας μας ανακοίνωσαν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο. Τι δεσμεύτηκε και τι περιμέναμε εμείς από τη κυβέρνηση; Νομοθετική ρύθμιση ανανέωσης των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διορθώστε το σχέδιο νόμου εάν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει τη πόρτα του ΕΣΥ».