Πλούσια τροφή για σκέψη από την συνέντευξη του Γιώργου Μπλάνα ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές και μεταφραστές των τελευταίων δεκαετιών, στο δημοσιογράφο Κώστα Μανιάτη.

‘‘Ε. Νομίζω στο “Επεισόδιο” έχετε έναν μετανάστη ως ήρωα και σκέφτομαι το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς, ποια είναι η γνώμη σας γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα των προσφυγικών ροών;

Α. Νομίζω ότι οι μετανάστες είτε το ξέρουν, είτε δεν το ξέρουν λειτουργούν με τον εξής τρόπο: “Τραβήξου λένε στον Θεό, μπορώ να τρεκλίσω το δικό μου σκοτάδι”. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν και έτσι ουσιαστικά είναι στα χέρια εκείνων που διαθέτουν παράνομα μέσα απεγκλωβισμού από κάποιες καταστάσεις. Αυτό το πράγμα κάνουν, έχουν το σκοτάδι μπροστά τους και λένε όλοι “αφήστε με, με τις ιδέες και με όλα αυτά”… Τι να καθίσεις να του εξηγήσεις τώρα; Καλά, άσε τις φασιστικές απόψεις που υπάρχουν στη Δύση και τις ψωροφασιστικές απόψεις που υπάρχουν στην Ελλάδα -με την έννοια της ψωροκώσταινας.

Να του εξηγήσουμε τη δυσπραγία της Δύσης ότι δεν μπορεί να δεχτεί πληθυσμούς οι οποίοι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτήν ή που υπάρχει ένα όριο στο πώς θα τους δεχτεί; Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν λένε τίποτα αυτές οι απόψεις, οι οποίες εν πολλοίς βασίζονται στο γεγονός της τελειότητας του ανθρώπου. Εξ ου και οι δυτικοί έχουν φτάσει στο επίπεδο της πνευματικής και κοινωνικής τελειότητας διότι από κάτω πάντα βρισκόταν ο Θεός και τώρα βρίσκεται το πτώμα του Θεού, το οποίο δεν λένε ότι το ‘χουν, ότι η Δύση το ‘χει στο υπόγειο του σπιτιού της αλλά προϋποθέτει ότι το ‘χει γιατί νομίζει ότι κατά καιρούς θα μπορέσει να το δείξει. Να πει “να, ο Θεός που μας έπλασε”. Προς το παρόν δεν το δείχνει και δεν το δείχνει για απλούς λόγους. Γιατί ο ρυθμιστής των πραγμάτων, δηλαδή η αγορά, δεν έχει καμία θέση για τον Θεό. Έχει θέση για την επιθυμία. Τα πράγματα πάνε έτσι: ο Θεός, ο λόγος, και μετά τον λόγο, η επιθυμία. Και η επιθυμία είναι η αγορά.

(…)

Είναι παράλογο να λες ότι όσοι δεν δεχτούν μετανάστες θα πληρώνουν τόσο το κεφάλι. Μπορεί να είναι πρακτικό γιατί αυτά τα χρήματα θα τα πάρει κάποιος αλλά δεν είναι λογικό, διότι υπάρχει η ιστορία από πίσω, υπάρχουν σύμβολα από πίσω. Με το κεφάλι δούλευαν στη Μεσοποταμία, δούλευαν οι αρχαίοι έτσι και συνέχιζαν να δουλεύουν και στις δουλοκτητικές κοινωνίες οι οποίες έφτασαν μέχρι τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη -στην Αμερική ακόμη πιο μετά. Αυτό είναι σύμβολο. Διότι οι άνθρωποι δεν γεννήθηκαν τώρα, γεννήθηκαν παλιά και οι απόψεις που είχαν παλιά δηλαδή να τον θεωρείς “κεφάλι” αυτόν τον άνθρωπο δεν ήταν εντελώς επινοήσεις, εδράζονταν και στα φυσικά τους ένστικτά τους, το οποίο σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξαναγυρίσουν. Δεν είναι λογικό.’’