Ευρυτανία: Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς

1051
evritania 002 megalo horio 003

Η προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε καθημερινό αγώνα πολιτών, συλλόγων και συλλογικοτήτων αλλά ενίοτε και των δημοτικών αρχών.

Βασικό μέλημα των αντιδρώντων η προστασία των ορεινών περιοχών από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και πρόσφατα κοπή υπεραιωνόβιου δάσους με αργιές και βελανιδιές σε χωριό του Δήμου Αγράφων. Αυτό που διατείνονται οι πολίτες είναι ότι η Ευρυτανία από το 2018, με ΦΕΚ έχει χαρακτηριστεί, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς και όχι Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή. Οπότε, καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική για την ευρυτανική φύση και να προωθήσουν την ανάπτυξη που έχουν ψηφίσει από το 2018.

Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς

Η Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά & Κτημενίων με ανακοίνωσή της θυμίζει τον χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς και αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή στην αρχή του έτους:

«Στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 299/14.12.2018) η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Και όχι Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή Συγκεκριμένα στο Άρθρο 12 «Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και πόροι και κλιματική αλλαγή» το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς αναφέρει:

«3.4 Περιφερειακό Πάρκο Ευρυτανίας

Οι περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000 και παρουσιάζουν εξαιρετική αραιοκατοίκηση. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών τους, προσφέρονται κατ’ εξοχήν σαν περιοχές οικοανάπτυξης και πρότυπης διαχείρισης με όρους προστασίας της φύσης και των τοπίων και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος σε παράγοντα ολοκληρωμένης ήπιας ανάπτυξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των ορεινών χώρων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η υπαγωγή μετά από τη σχετική ειδική μελέτη, της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας στις διατάξεις του άρθ. 19 παρ. 3.2 του ν. 1650/1986 και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο». Στις προβλεπόμενες σε αυτό περιφερειακές ζώνες, που ορίζονται ως περιοχές οικοανάπτυξης, ενισχύεται με κίνητρα η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.»

Επίσης: «Το Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Υψηλών Ορεινών Περιοχών προτείνεται ως κατ’ εξοχήν περιοχή φυσικού αποθέματος και τοπική ενότητα υψηλής αξίας. Προωθείται ο χαρακτηρισμός της σε Περιφερειακό Πάρκο, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η «έξυπνη» ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής περιοχής (αραιοκατοίκηση) και να προστατευτεί το αξιόλογο φυσικό της περιβάλλον, μέσω της διατήρησης των παραδοσιακών και αγροτοδασικών δραστηριοτήτων και του συνδυασμού τους με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ελκυστικής κατοίκησης για κύρια και παραθεριστική κατοικία, σε συνθήκες εξαιρετικά καθαρής ορεινής φύσης στα πλαίσια των νέων δυνατοτήτων του διαδικτύου και σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το παρόν πρότυπο οικιστικής οργάνωσης.»

Σε άλλη παράγραφο, αναφέρεται η προώθηση πιλοτικού προγράμματος ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη λειτουργία του Πάρκου, όπως επίσης η διερεύνηση της δυνατότητας και η προώθηση κηρύξεων παραδοσιακών οικισμών στη Χωρική Ενότητα Ευρυτανίας και στο προτεινόμενο Περιφερειακό Πάρκο».

Αρνητική η Δημοτική Επιτροπή για τα αιολικά στις θέσεις «Πικροβούνι» – «Καστρί – Κοκκάλια»

Αρνητικά γνωμοδότησε η Δημοτική Επιτροπή Καρπενησίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο ως προς την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις θέσεις «Πικροβούνι» ισχύος 10,8 MW «Καστρί -Κοκκάλια, Καράβι – Αλογοβούνι και Τύμπανο – Τρυπήρι» ισχύος 55,8 MW» και στη συνέχεια θα διαβιβάσουν την απόφαση στο ΥΠΕΝ.

Αναλυτικότερα, με έγγραφο της ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ διαβιβάστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στους αρμόδιους για γνωμοδότηση φορείς. Ο Δήμος Καρπενησίου δεν ανήκει στους φορείς αυτούς, αλλά είναι δυνατή η αποστολή των απόψεών του. Με το παραπάνω σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δήμο, δόθηκε η εντολή δημοσίευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπόψη έργου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι: «ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε» και Περιβαλλοντικός Μελετητής Έργου: ENVECO A.E.

Το Δασαρχείο Καρπενησίου έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά Τα Α/Π στις θέσεις «Καράβι – Αλογοβούνι», «Καστρί – Κοκκάλια» και «Τύμπανο – Τρυπήρι» αρχικά αδειοδοτήθηκαν με την Απόφαση του Υπ.Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ για το Α/Π στη θέση «Πικροβούνι» εκδόθηκε η άδεια παραγωγής με την Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Πικροβούνι Βελουχίου
Φωτο αρχείου για την εγκατάσταση του αιολικού πάρλου

Η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης (νέας) εσωτερικής οδοποιίας του ΑΣΠΗΕ συνολικού μήκους 17.676,83 μ., καθώς και έργα βελτιώσεων του υπάρχοντος οδικού δικτύου μήκους 6.905,68μ. Η παραγόμενη από το έργο ηλεκτρική ενέργεια θα καταλήγει μέσω εσωτερικού δικτύου μήκους 15.082,97 μ. και εξωτερικού δικτύου μήκους 20.221,9μ. υπόγειας γραμμής μέσης τάσης (ΥΓΜΤ) έως τον αδειοδοτημένο Υ/Σ20/150 kV που θα εξυπηρετεί τα υπό μελέτη Α/Π.

Εν συνεχεία, θα διαμορφωθεί εναέρια γραμμή υψηλής τάσης (ΕΓΥΤ), συνολικού μήκους 5.019,06 μ., που θα αποτελείται από 18 πυλώνες, με σκοπό τη διασύνδεση του Υ/Σ με την υφιστάμενη γραμμή ΥΤ 150 kV του Δικτύου «Κρεμαστά – Λαμία» στη θέση Ράχη Τυμφρηστού. Ακόμη, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου θα γίνει εγκατάσταση τεσσάρων εργοταξιακών χώρων συνολικού εμβαδού 12.331,46 μ2, ενός χώρου μεταφόρτωσης εμβαδού 7.482,16 μ2 και ενός κινητού αυτόνομου συγκροτήματος παραγωγής σκυροδέματος, δυναμικότητας 80-90 m3/h και ισχύος 137 KW. Επίσης, απαιτείται κινητός ερπυστριοφόρος σπαστήρας διαστάσεων περίπου 12 x 2,5 μ., γιατην παραγωγή υλικών διάστρωσης των οδών και των πλατειών του έργου.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δυτ. Ευρυτανίας για την υλοτόμηση του δάσους στο Λημέρι:

«Θα μας βρείτε απέναντί σας…»

Με επιστολή του Αντιπροέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Δυτ. Ευρυτανίας, Δημητρίου Γεωργαλή, αντέδρασε ο Κυνηγετικός Σύλλογος μετά την απόφαση υλοτόμησης αρ(γ)ιών και δρυών στη θέση ‘Αρπακιάς’ στο Λημέρι που πυροδότησε την αντίδραση της τοπικής κοινότητας. Η επιστολή χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Εκ μέρους του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Δυτικής Ευρυτανίας, διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση παραχώρησης για υλοτόμηση του δάσους στην θέση “Αρπακιάς” στο χωριό Λημέρι του Δήμου Αγράφων. Συμφωνούμε με την αντίδραση του προέδρου της Τ.Κ. Λημερίου, κ. Γεωργίου Βίτσα, και των κατοίκων. Το δάσος αυτό είναι εξαιρετικής ομορφιάς και το διατηρούν οι κάτοικοι διαχρονικά ως κόρην οφθαλμού. Αν υλοτομηθούν αυτές οι υπεραιωνόβιες Αρ(γ)ιές και Δρυς που από τον καρπό τους τρέφονται ζώα, όπως γιδοπρόβατα, αγριογούρουνα, φάσες και είναι τόπος διαβίωσης λαγών, μπεκάτσας και άλλων μικρών πτηνών, τι θα γίνει; Αν υλοτομηθεί αυτό το δάσος, παράλληλα με την υλοτόμηση του ιδιωτικού δάσους στην θέση Ζαμπάντ που γίνεται τώρα, η περιοχή θα γίνει κρανίου τόπος και ακόμη πέρα από την απώλειά του θα δημιουργηθούν προβλήματα κατολισθήσεων. Εμείς οι κυνηγοί είμαστε διατεθειμένοι, καθώς και οι κάτοικοι των πέριξ χωριών να βοηθήσουμε σε αυτό το θέμα. Και ζητούμε την βοήθεια του Δήμου Αγράφων που καμία ανακοίνωση δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, για ανάκληση της απόφασης υλοτόμησης, για να βοηθήσει στη διάσωση ενός από τα απείρου ομορφιάς δάσος της περιοχής και όχι μόνο ‘SaveAgrafa’, γιατί Άγραφα είναι τα βουνά μας με τις κορυφογραμμές τους, τα μονοπάτια και τα δάση τους, είναι οι λίμνες και τα ποτάμια μας και πρέπει με κάθε τρόπο να σεβόμαστε τη φύση. Το σωστό που μπορεί να γίνει και είναι χρήσιμο από το Δασαρχείο, να βοηθήσουμε όλοι – κάτοικοι, κυνηγοί και υπάλληλοι του Δήμου – να καθαριστεί το δάσος από τη βιομάζα και άλλου είδους χαμηλή βλάστηση, για να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Ζητούμε από τον κ. Φάκα Ιωάννη, Διευθυντή Δασών, και τον κ. Καρκάνη Ιωάννη, Δασάρχη Καρπενησίου, ως έμπειρους επιστήμονες να ανακαλέσουν αυτή τους την απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση και χωρίς να απειλούμε, θα είμαστε απέναντι τους.”