Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας «Να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο της οπισθοδρόμησης και της υποβάθμισης της παιδείας!»

Την εξέγερση των εκπαιδευτικών φαίνεται να έχει προκαλέσει η δημοσίευση του νέου πολυνομοσχεδίου της παιδείας, ύστερα από μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που πρόκειται να επιφέρει η ψήφισή του. Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, οι οποίες στοχεύουν στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου όπως αναφέρει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας σε επιστολή που απέστειλε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μιλούν για «μαχαιριά στην πλάτη των εκπαιδευτικών» που στο δύσκολο διάστημα της πανδημίας, κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο.

Αποσπάσματα από την επιστολή των εκπαιδευτικών

«…Κρίθηκε λοιπόν, ότι αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για να περάσουν ριζικές αναδιαρθρώσεις που επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών, δίχως σεβασμό στους κανόνες του θεσμικά κατοχυρωμένου κοινωνικού διαλόγου. Έπειτα από αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., της οποία μόνο αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα, αφού η στάση της Υπουργού ήταν άκαμπτη και χωρίς πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων μας. Το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα της εκπαίδευσης, δε λαμβάνει υπόψη καμία από τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αντιθέτως, ορθώνει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των παιδιών να μορφωθούν, χειροτερεύει τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου…»

Οι αλλαγές

«…Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο από 22 στους 24 και δυνητικά στους 26! Επιπλέον, από 7/θ σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα και από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16). Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, νηπίων και εκπαιδευτικών. Κατά συνέπεια υποβαθμίζεται η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών λόγω συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας. Εισάγεται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης», δύο σε κάθε σχολείο, για την παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και γονέων. Ένας θεσμός παράταιρος ως προς την σχολική πραγματικότητα, μιας και, όπως είναι γνωστό, ο εκπαιδευτικός της τάξης αποτελεί το σημείο αναφοράς των μαθητών. Ο όρος “εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης” είναι εντελώς άστοχος και προσβλητικός προς τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μέσα από κόπο και προσπάθεια και δεν ορίζεται με διοικητικές πράξεις…Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Αντί να καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) που απαξιώνει την προϋπηρεσία, αντί να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των τεράστιων πραγματικών αναγκών σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας…». Τέλος οι εκπαιδευτικοί κλείνουν την επιστολή τους λέγοντας «Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει προτάσεις τις οποίες πρέπει να ακούσει το Υπουργείο. Καταγγέλλουμε την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, που δείχνει περιφρόνηση προς ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Απαιτούμε να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο. Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.

Να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο της οπισθοδρόμησης και της υποβάθμισης της παιδείας!»