Παρέμβαση Σουλιώτη και Μπερμπερή για την Ευρυτανία

Σε πανελλαδική απεργία κατέβηκαν την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, οι εργαζόμενοι στα Γραφεία ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στο νέο οργανόγραμμα που καταργεί Διευθύνσεις και Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και του Καρπενησίου, προκαλώντας την υποβάθμιση του νομού αλλά και την ταλαιπωρία μακροχρόνια ασθενών, καρκινοπαθών και νεφροπαθών.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζομένων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και των όσων διακυβεύονται από την πιθανότητα αυτό το Σχέδιο Οργανογράμματος που εγκρίθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να γίνει Προεδρικό Διάταγμα και να αποτελέσει το μέλλον του Οργανισμού, καλούμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 5 Οκτώβρη  2022.

Προχωράμε στην Πανελλαδική Απεργία έχοντας ήδη δεδομένη την ενυπόγραφη  διαμαρτυρία 621 συναδέλφων από 42 Περιφερειακές Διευθύνσεις. Πριν ακόμα η Διοίκηση προχωρήσει στην έγκριση του συγκεκριμένου Σχεδίου Οργανογράμματος και όταν τα σχέδια της διαφαίνονταν, τότε οι υπογραφές αυτές εκφράσανε με σαφήνεια την αντίθεση των υπαλλήλων στην προοπτική συρρίκνωσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ.

Εξίσου αποφασιστική ήταν η διαμαρτυρία σε Καλαμάτα και Λασίθι  μόλις έγινε γνωστό ότι από το Σχέδιο Οργανογράμματος που εγκρίθηκε στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ στις 21/7/2022, απουσίαζαν τα φαρμακεία που ήδη λειτουργούν στις περιοχές αυτές και εξυπηρετούν εκατοντάδες πολίτες με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης, πολιτών, φορέων, συλλόγων ασθενών αλλά και βουλευτών ακόμα και κυβερνητικών ήταν η αναθεωρημένη έκδοση του Σχεδίου Οργανογράμματος που εγκρίθηκε στις 8/9/2022 και συμπεριέλαβε τα δύο αυτά φαρμακεία, αλλά και την ίδρυση δύο ακόμα νέων (στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης) αγνοώντας όμως το αίτημα για ίδρυση φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό.

Οι διαμαρτυρίες που έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Υγείας συνεχίστηκαν από  Αγρίνιο, Αγιά, Ελασσόνα και Φάρσαλα -εκεί δηλαδή όπου το Σχέδιο Οργανογράμματος καταργεί τα Αποκεντρωμένα Γραφεία του ΕΟΠΥΥ και άρα και τα σημεία διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους- με αποτέλεσμα την υπονόμευση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι διαμαρτυρίες αναγκάζουν τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώσει καθησυχαστικά ότι δεν θα καταργηθούν.

Παρόμοιες κινήσεις έχουν εκδηλωθεί και εκεί όπου το Σχέδιο Οργανογράμματος καταργεί τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (Αργολίδας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χίου) και τις μετατρέπει σε Αυτοτελή Τμήματα επιφορτισμένα με όλο τον κύκλο εργασιών μιας Διεύθυνσης.

[…]το Σχέδιο Οργανογράμματος δεν αφορά μόνο αυτούς που θίγονται άμεσα από την μετατροπή 14 Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ) σε Αυτοτελή Τμήματα, από την κατάργηση 111 Τμημάτων, Φαρμακευτικής (σε όλες τις ΠΕΔΙ) και Γραμματείας στην συντριπτική πλειοψηφία των ΠΕΔΙ και από το κλείσιμο 5 Αποκεντρωμένων Γραφείων του ΕΟΠΥΥ.

Μια τέτοια «πανδημία συρρίκνωσης» στην περιφέρεια του Οργανισμού βάλλει κατά της εξυπηρέτησης των πολιτών αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που διατηρούνται μεν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις αλλά καταργούνται τα Τμήματα Φαρμακευτικής ή/ και Γραμματείας το αντικείμενο αυτών των τμημάτων επιβαρύνει το ήδη υπερφορτωμένο Τμήμα των Παροχών το οποίο με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις επιπλέον απαιτήσεις των πρόσθετων αντικειμένων.

Μια τέτοια «πανδημία συρρίκνωσης» εύκολα επεκτείνεται και αλλού εκεί που σήμερα μοιάζει να μην υπάρχει ανησυχία. Γιατί η συρρίκνωση των δημοσίων δομών πάει χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση και αυτή έχει αποδειχθεί επιζήμια για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πολίτες, κυρίως όταν πρόκειται για βασικά δημόσια αγαθά.

Γιατί εκεί όπου πραγματώνεται η επαφή του ΕΟΠΥΥ με τον πολίτη και απαιτείται ποιοτική εξυπηρέτηση, εκεί η επιλογή πρέπει να είναι αναβάθμιση και στελέχωση και όχι συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση […]».

Παρέμβαση Σουλιώτη στην ΠΕΔ

Για το θέμα τοποθετήθηκε και στο Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Νίκος Σουλιώτης. Μεταξύ άλλων ο Προέδρος της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση τμημάτων των ΠΕ.ΔΙ. – μεταξύ αυτών και των τμημάτων Φαρμακευτικής – και τη μετατροπή τους σε αυτοτελή τμήματα. Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε: «Η συρρίκνωση των ΠΕ.ΔΙ. μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Η στόχευση του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των ΠΕ.ΔΙ. καθώς επίσης και η δημιουργία νέων φαρμακείων, πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι οι βασικοί δέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ηλικιωμένοι ή άρρωστοι συνάνθρωποί μας. Από πολύ νωρίς -τον Μάρτιο του 2022- η Π.Ε.Δ. επεσήμανε στον Υπουργό Υγείας τα προβλήματα που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε το αυτονόητο: Ο ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να τους διευκολύνει και όχι το αντίθετο».

Μωυσής Μπερμπερής:

‘Η Δημόσια Υγεία στο απόσπασμα…’

Για την κατάσταση των δομών Υγείας στην Ευρυτανία, για το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου αλλά και για την κατάργηση της Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ του νομού, τοποθετείται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Μωυσής Μπερμπερής. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το Νοσοκομείο Καρπενησίου το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε μια ημιπαραλυτική και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Η παθολογική κλινική υπολειτουργεί με έναν μόνο γιατρό και χωρίς να μπορούν να καλυφθούν όλες οι εφημερίες ,σύμφωνα δε και με πληροφορίες υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει σύντομα το ακτινολογικό που και αυτό λειτουργεί  με ένα γιατρό.

Οι δε υπόλοιπες  κλινικές έχουν και αυτές τα δικά τους προβλήματα.

Το θέμα σαφώς και δεν είναι μόνο τοπικό, αναφέρεται και μάλιστα πολύ πιο έντονα σε όλα τα περιφερειακά Νοσοκομεία, όπως και σε πολλά μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου.

Η Ευρυτανία έχει όμως τις δικές της ιδιαιτερότητες, είναι μια γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή, ένας νομός μικρός και φτωχός και προπάντων γηρασμένος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ πιο έντονη την ανάγκη για φροντίδα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με νέες προσλήψεις και ισχυρά κίνητρα για τους γιατρούς, το νοσοκομείο μας θα διολισθήσει σύντομα σε ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.

Τούτο βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο, έχει να κάνει με βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης για αποδυνάμωση του ΕΣΥ και με πρόθεση να οδηγηθούν οι πάσχοντες στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Οι έχοντες και κατέχοντες βέβαια, για τους υπόλοιπους έχει ο Θεός……

Τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω μνημονίων ήταν ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του που το Νοσοκομείο μας ήταν σε πλήρη λειτουργία και παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς προέκυπταν.

Εγκαταστάθηκε δε και καινούργιος αξονικός τομογράφος, ο οποίος βέβαια σήμερα κινδυνεύει να κλείσει.

Σε όλες δε τις προαναφερόμενες αδυναμίες έρχεται να προστεθεί και η εμμονή του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγιεινομικών και ως μοναδικό πλέον μέτρο κατά του covid19, με συνέπεια την περαιτέρω αποδυνάμωση του Νοσοκομείου.

Η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε ένα διαρκές και ακατανόητο μπρα ντε φερ πείσματος μοναδικό στην Ευρώπη, που τελικά  βλάπτει πρωτίστως τους έχοντες ανάγκη περίθαλψης.

Η δε άλλη δικαιολογία ότι οι γιατροί δεν θέλουν να έρθουν στο Καρπενήσι είναι παντελώς αίολη.

Με μισθούς πείνας φυσικά και δεν θέλουν να έρθουν, ας δώσει λοιπόν η πολιτεία  κίνητρα, αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τη στελέχωση του Νοσοκομείου μας.

Έρχεται δε στα παραπάνω και ως κερασάκι στην τούρτα ο νέος Οργανισμός του ΕΟΠΠΥ που προβλέπει την υποβάθμιση της αντίστοιχης Διεύθυνσης στην Ευρυτανία και την κατάργηση πολλών φαρμακείων ανά την επικράτεια.

Χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και άλλοι ζουν με την αγωνία για το πώς στο άμεσο μέλλον θα διασφαλίσουν τα πανάκριβα φάρμακά τους.

Εντάσσεται δε και αυτό σε μια προσπάθεια υποβάθμισης, συρρίκνωσης και εν τέλει ιδιωτικοποίησης των δημόσιων οργανισμών υγείας.

Τελικά τα πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι πρόκριμα προτεραιοτήτων, όταν δε έχεις ως σημαία σου το δόγμα τάξη και ασφάλεια και σε δευτερότριτη μοίρα την κοινωνική φροντίδα τα αποτελέσματα είναι αυτά που σήμερα βιώνουμε ως νέα πραγματικότητα.

Αφού όμως η κυβέρνηση και οι τοπικοί φιλοκυβερνητικοί παράγοντες περί άλλων τυρβάζουν, καιρός είναι η αντιπολίτευση και κυρίως οι πολίτες να βγουν στο προσκήνιο διεκδικώντας δυναμικά τα αυτονόητα για την υγεία τους και τη ζωή τους».