Η πιο καταστροφική κατολίσθηση στην ελληνική ιστορία

Η τραγωδία ακόμα και σήμερα 59 χρόνια μετά μας συγκλονίζει. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 η Ευρυτανία προσπαθεί να συνέλθει από τις πληγές που άφησαν πίσω τους η κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Οι συνθήκες επιβίωσης παραμένουν πάρα πολύ δύσκολες ακόμα για τα χωριά της Ευρυτανίας, ακόμα και για τα κεφαλοχώρια της κοιλάδας της Ποταμιάς. Το πρωινό της 13ης Ιανουαρίου του 1963 είναι ημέρα Κυριακή και οι περισσότεροι κάτοικοι του Μικρού Χωριού βρίσκονται στις 8:00 το πρωί στην εκκλησία του χωριού για τον κυριακάτικο εκκλησιασμό τους. Ένα τρομερό βουητό ταράζει τους κατοίκους, ένας ήχος που φτάνει υπόκωφος, ακούγεται σε όλη τη γύρω περιοχή και έρχεται από την πλάγια Κρι, μπροστά από την κορυφή της Χελιδώνας.
Μέσα σε λίγα λεπτά τα παλιά πέτρινα σπίτια του μισού χωριού μετατρέπονται σε χαλάσματα και πολλά εξαφανίζονται τελείως και χάνονται κάτω από τη γη. Ένας τεράστιος όγκος από λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα και βράχια κυλάει κατηφορικά παρασύροντας στο πέρασμά τους ότι βρουν. Ο απολογισμός της τραγωδίας είναι 13 άνθρωποι από τους συνολικά 326 κατοίκους που χάνουν τη ζωή τους, σχεδόν όλα τα ζώα και 80 από τα 150 πέτρινα σπίτια του Μικρού Χωριού εξαφανίζονται κάτω από τη λάσπη.
Ημέρες που ακολουθούν είναι εφιαλτικές με τις προσπάθειες να βρεθούν πιθανά ζωντανοί που βρίσκονται κάτω από τους τόνους λάσπης. Άνθρωποι μένουν χωρίς σπίτια, χωρίς υπάρχοντα και χάνουν τους συγγενείς τους. Το Μικρό Χωριό με την τραγωδία του συγκλονίζει και πρωταγωνιστεί στα εξώφυλλα των πανελλαδικών εφημερίδων που κυκλοφορούν εκείνη την εποχή.
Ας δούμε μερικά από όσα έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβη ποτέ στην Ευρυτανία:
‘‘Σκηναί αλλοφροσύνης ενώ κατεποντίζετο το Μικρό Χωριό’’ γράφει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

‘‘Ένα ειδυλλιακό τοπίο της Ευρυτανίας δεν υπάρχει πλέον’’ γράφει η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ


‘‘Βιβλική καταστροφή εξηφάνισε το Μικρόν Χωρίον της Ευρυτανίας. Κατωλίσθησε κλίτος του όρους Χελιδών και πελώριοι όγκοι χωμάτων και δέντρων το κατέθαψαν εντός ελάχιστων λεπτών. Εις νεκρός, τρείς τραυματίες και δώδεκααγνοούμενοι’’ γράφει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

‘‘Και άλλη κλιτύς του όρους Χελιδών υπάρχει κίνδυνος να κατωλισθήση και να καταθάψη ό,τι έχει απομείνει. Ο θάνατος και η ερήμωσις βασιλεύουν εις το τραγικώς δοκιμασθέν χωρίον’’ συνεχίζει σε δημοσίευμα της επόμενης μέρας η ίδια εφημερίδα.

‘‘Λόγω διαβρώσεως των κατωτέρων στρωμάτων του υπεράνω αυτού ευρισκόμενου όρους Χελιδών. Το Μικρό Χωριό του Καρπενησίου κατεστράφη χθες ολοσχερώς. Εκ κατολισθήσεως ετάφη ολόκληρον εις χαράδραν υπό όγκους χωμάτων. Ανευρέθη μέχρι στιγμής εις νεκρός ενώ αγνοείται η τύχη 15 και πλέον άλλων κατοίκων του.
Απερίγραπτοι σκηναί πανικού. Ο δάσκαλος του χωριού αψηφών τον κίνδυνον να ταφή ζων, επέτυχε να συγκεντρώση εντός εκκλησίας 40 παιδιά και να τα σώση από τον θάνατον. Αι πρώται φωτογραφίαι από την πρωτοφανή εις τα ελληνικά χρονικά καταστροφή’’ γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

ΛΕΖΑΝΤΑ ΣΕ ΦΩΤΟ 2-3
Πρωί Κυριακής, 1963, στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας. Οι κάτοικοι θα γνωρίσουν μία φριχτή τραγωδία, αποτέλεσμα της ορμής της φύσης. Μία τρομακτική κατολίσθηση θα καταστρέψει υλική περιουσία και ανθρώπινες ζωές. Και από αυτή την καταστροφή, θα γεννηθεί κάτι νέο, απότοκος της ανάγκης.

Φωτο: mikrohorio.blogspot.com