Όνομα: Χριστίνα Φεγγούλη

Ιδιότητα: Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Τόπος διαμονής: Κρέντη

Τόπος καταγωγής: Κρέντη

Ένα διακριτικό δελτίο τύπου για το άνοιγμα του γραφείου της Χριστίνας στην εφημερίδα μας, ήταν απλά η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα μια νεαρή επιστήμονα, που αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα, να επιστρέψει στο χωριό όπου μεγάλωσε και σε ένα τόπο που το έχει τόσο πολύ ανάγκη και να κάνει εκεί μια καινούρια αρχή. Ας της ευχηθούμε ολόψυχα ‘καλή αρχή!’…

ΕΠ. Χριστίνα είσαι ανάμεσα στους λίγους, νέους συντοπίτες μας που αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω στην Ευρυτανία μετά τις σπουδές τους και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Πες μας δυο λόγια για το νέο σου γραφείο.

ΧΦ. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και θέλοντας να κάνω πράξη την μεγάλη μου επιθυμία να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά στον τόπο μας, άνοιξα το Τεχνικό μου γραφείο στη Κρέντη, σε ένα χωρίο που διακονεί τα τελευταία 15 χρόνια ο πατέρας μου ως Εφημέριος, ένα χωριό με υπέροχους ανθρώπους, στο οποίο διαμένουν και οι γονείς μου με την μικρή μας αδελφή. Επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου αυτή έπαιξε και το γεγονός ότι το Γραφείο βρίσκεται στην έδρα του Δήμου Αγράφων, και δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συνδημότες μας να μπορούν να εξυπηρετούνται, συνδυάζοντας ενδεχομένως και άλλες δουλειές σε Υπηρεσίες του Δήμου.

ΕΠ. Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν να επιστρέψεις πίσω στα ‘πάτρια εδάφη’;

ΧΦ. Θα με χαρακτήριζα ως παιδί του χωριού. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα χωριά των Αγράφων και έμαθα να ζω εδώ. Για μένα η θορυβώδης Αθήνα δεν αποτελεί ιδανικό τόπο να ζεις και να εργάζεσαι. Σε μια εποχή μάλιστα που στην Ευρυτανία μας και ειδικότερα στην περιοχή των Αγράφων, ο πληθυσμός μειώνεται απελπιστικά και οι εναπομείναντες νέοι μας είναι λιγοστοί, η επιστροφή μου αυτή στην πατρώα γη μας, μπορώ να πω πως δημιουργεί ένα μικρό ανάχωμα και προσφέρει ένα περεταίρω κίνητρο έτσι ώστε την απόφασή μου να την μιμηθούν και άλλοι επιστήμονες του τόπου μας.

ΕΠ. Κτηματολόγιο, Εξοικονομώ, τακτοποίηση αυθαιρέτων, διανύουμε μια περίοδο με πάρα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας για τα Τεχνικά Γραφεία. Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ως βασική αρχή, πριν επισκεφτεί κάποιο;

ΧΦ. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους, είτε αυτό αφορά το κτηματολόγιο, είτε την ένταξή στο νόμο των αυθαιρέτων αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα πρέπει αρχικά να έχουν συγκεντρωμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κυριότητά τους επί του ακινήτου όπως συμβολαιογραφικό έγγραφο, διαθήκη, τίτλους χρησικτησίας κ.λπ., τα έντυπα φορολογίας εισοδήματος Ε9, Ε1 κ.λπ. και στη συνέχεια να απευθυνθούν στον μηχανικό τους.

Τέλος του μηνός Δεκεμβρίου λήγει η σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί για το κτηματολόγιο και οι ιδιοκτήτες που έχουν ακόμη εκκρεμότητες θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα. Πολλοί είναι και οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι οποίοι για να μπορέσουν να πετύχουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι η επιλέξιμη κατοικία πρέπει να ανέβει τρεις ενεργειακές βαθμίδες έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος που απαιτείται. Η προθεσμία που αφορούσε τα αυθαίρετα έληξε τον προηγούμενο μήνα οι πολίτες όμως έχουν ακόμη την δυνατότητα να προβούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν υπάγονται στην κατηγορία των «μεγάλων» αυθαιρέτων.

ΕΠ. Επιστρέφοντας από τις σπουδές σου στο χωριό, ποιες δυσκολίες συνάντησες και τι είδες να έχει αλλάξει στα χρόνια του έλλειπες;

ΧΦ. Σε ένα ξεκίνημα συναντάς πάντα δυσκολίες. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται να προβείς σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Όμως με την καλή συνεργασία των αρμοδίων φορέων, όλα πήγαν καλά. Βέβαια επιστρέφοντας στα χωριά μας, διαπίστωσα την μείωση του πληθυσμού και κυρίως των νέων καθότι στα μαθητικά μου χρόνια ο τόπος μας έσφυζε από ζωή και στα περισσότερα χωριά λειτουργούσαν ακόμη Δημοτικά Σχολεία.

ΕΠ. Το Τεχνικό Γραφείο σου είναι το μοναδικό σε όλο το Δήμο Αγράφων. Πιστεύεις ότι το σύνολο των υπηρεσιών και τεχνογνωσίας που παρέχεις, μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των δημοτών;

ΧΦ. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του γραφείου. Καθημερινά διευρύνεται το πεδίο εργασίας και δράσης έτσι ώστε να καλύπτονται όλο και περισσότερες ανάγκες και οι ενδιαφερόμενοι που το επισκέπτονται να αισθάνονται ότι έχουν έναν σύμβουλο που μπορεί να τους δίνει λύσεις σε ότι χρειάζονται.

ΕΠ. Η παρατεταμένη κρίση συνέβαλε στην απόφασή σου να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά σε ένα μικρό χωρίο της Δυτ. Ευρυτανίας;

ΧΦ. Αν και η κρίση των τελευταίων ετών μας ανάγκασε να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις επαγγελματικά, για μένα η επιστροφή μου στο χωριό δεν είχε σχέση με αυτό. Στην Αθήνα εργαζόμουν για αρκετό καιρό και επέλεξα να εγκαταλείψω την εργασία μου εκεί και να εδρασθώ στο χωριό. Θεωρούσα και εξακολουθώ να το πιστεύω πως η ποιότητα ζωής στην επαρχεία και πόσο μάλλον στην Ευρυτανία δεν συγκρίνεται με αυτή της πόλης. Η Ευρυτανία και δη ο Δήμος Αγράφων, είναι ένας τόπος ιδανικός για κάθε επιχειρηματική δράση, αρκεί αυτή να στηρίζεται σε ένα οργανωμένο master plan, και να καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Οι συνθήκες είναι μοναδικές, το περιβάλλον αξεπέραστο, ίσως από τα καλύτερα της Ευρώπης, ένας τόπος ευλογημένος για να εργαστείς και να προσφέρεις.

ΕΠ. Κατάγεσαι από μια πολύ μεγάλη και δραστήρια οικογένεια. Πόσο συνέβαλε αυτό στο να επιστρέψεις πίσω στο χωρίο σου;

ΧΦ. Δοξάζω τον Θεό που είμαι γόνος μιας τέτοιας ευλογημένης και συνάμα δυναμικής φαμίλιας. Όλοι μας στην πολύτεκνη ιερατική μας οικογένεια, αγαπούμε την γενέθλια γη μας και ο καθένας από την πλευρά του δίνει σημεία αναφοράς με την παρουσία του στον τόπο μας, με πρώτους διδάξαντες, τον καλό μας πατέρα και την αγωνίστρια μητέρα μας. Ο Θεός επίσης με αξίωσε να γνωρίσω τον μέλλοντα σύζυγό μου, ένα συνάδελφο με καταγωγή από τα μέρη μας. Ο συνδυασμός αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή μου στο χωριό.