STARFORUM 2024: Το Δημογραφικό των Αγράφων

648
forum 1 e1710948482258 640x426 overlay

Ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει αποτελεί πλέον το STARFORUM 2024, καθώς φέτος είναι η 2η χρόνια που πραγματοποιείται. Το FORUM αυτό που έλαβε χώρα 26 – 30 Μαρτίου, στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης το Δημογραφικό και το Brain Drain. Δημιουργήθηκαν πάνω από 40 θεματικά πάνελ, με περισσότερους από 150 ομιλητές, και 20 συντονιστές σε μια εβδομάδα ανοιχτού διαλόγου. Από τη σκηνή πέρασαν πλήθος προσωπικοτήτων από την πολιτική, τον τομέα της θρησκείας, της ιατρικής, αλλά και του πολιτισμού. Καθηγητές, αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και όλοι μαζί εξερεύνησαν προκλήσεις, λύσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά.

Ανάμεσα σε αυτούς, ομιλίες πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος. Όπως είναι γνωστό, τα δύο αυτά θέματα που θίχτηκαν στα πάνελ αγγίζουν βαθιά και την πολύπαθη Ευρυτανία, τόσο για το δημογραφικό της παρατηρώντας μια έντονη συρρίκνωση κυρίως στον Δήμο Αγράφων, όσο και για τους νέους της που πλέον έχουν εγκατασταθεί είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου αναφέρθηκε στην πληθυσμιακή αιμορραγία που πλήττει την Ευρυτανία, με κύριο στόχο να μη φύγει κανείς νέος από την Ευρυτανία, ενώ τόνισε ότι θα ήταν σημαντικό να αλλάξει και ο φορολογικός συντελεστής, για να προσεγγιστούν οι επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στη σπουδαιότητα βελτίωσης του συστήματος υγείας, ώστε να νιώθουν οι πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς και στη γεννητικότητα με αυξημένο εφάπαξ ή αύξηση του αφορολόγητου, την επιστροφή των επιστημόνων, τη δημιουργία νέας σχολής ή την ενίσχυση της υπάρχουσας αλλά και τον τουρισμό. Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τονίζοντας τη μείωση των γεννήσεων, αλλά και την αδιαφορία των πολιτικών στις αγωνίες των Δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων για εργασία και ανάπτυξη του τόπου.

Η ομιλία του Αλέξη Καρδαμπίκη

«[…]Σχετικά με το δημογραφικό, εμείς όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή το ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά κάναμε μια προσομοίωση με την πραγματικότητα τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ως μέσο όρο ηλικίας πολύ μεγάλο, 60 με 65 χρονών. Οι πιο πολλοί είναι απογοητευμένοι, τα σχολεία έχουν 252 παιδιά και είπαμε να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες, όχι για να ανατρέψουμε το δημογραφικό, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Τι κάναμε, υπάρχει το πρόγραμμα της HOPEgenesis που όποια γυναίκα γεννάει και είναι δημότισσα του Δήμου Αγράφων γεννάει δωρεάν, καλύπτει επίσης τις καισαρικές και τις εξωσωματικές, καθώς ξέρουμε ότι μια εξωσωματική στοιχίζει και ότι δεν είναι εύκολο μια γυναίκα να πιάσει παιδί με την πρώτη φορά, η οποία μπορεί να κοστίζει και 5.000 ευρώ. Ταυτόχρονα στα παιδάκια που πηγαίνουν στα σχολεία, πέρυσι το καταφέραμε αλλά φέτος όχι, να φέρουμε σε όλα ένα πρόγευμα. Οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουμε να τους κρατήσουμε χρόνια σιτίζονται μέσα από τις εστίες του Δήμου. Συγχρόνως ο Δήμος Αγράφων δίνει 3.000 ευρώ στην κάθε νέα μαμά και δίνεται επίσης με ιδιωτική χορηγία επιβράβευση στα παιδιά που πηγαίνουν στα πανεπιστήμια. Είναι πολλά; Μπορεί να μην είναι πολλά, όμως είναι σημαντικά για τους ανθρώπους. Αν μπορούμε θα κάνουμε άλλα τόσα για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε. […]Κάθε χρονιά όμως λέμε τα ίδια, όπως για το δρόμο από τα Βραγγιανά μέχρι το Τροβάτο, που ο δρόμος αυτός είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Αγράφων. Φέτος πήγα στο χωριό Βραγγιανά και όταν είδα 7 λεωφορεία μέσα σε χωματόδρομους, αυτό είπα να το δουν και αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα χωριά μας, οπότε είμαι σίγουρος ότι τα χωριά μας έχουν μέλλον, πρέπει όμως ο κόσμος να επιστρέψει πάλι πίσω. Σε πρώτη φάση αυτοί που έχουν σπίτια στα χωριά των Αγράφων και σε άλλα μέρη γιατί είναι πιο εύκολο να γυρίσουν. […]Για μένα χρειάζεται ένα σχέδιο δημογραφικό, για πρώτη φορά βέβαια η πολιτεία το έχει αναδείξει, αλλά πρέπει να γίνει αποκέντρωση. Δεν έχουν ερημοποιηθεί μόνο τα Άγραφα, αλλά όλη η Ελλάδα πλην των πρωτευουσών. Θέλει πρωτοβουλίες για να γίνει η αποκέντρωση[…]»

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης σχετικά με τις θέσεις εργασίας και την ακρίβεια ο Δήμαρχος Αγράφων ανέφερε τα εξής:

«[…] πριν από 3-4 μήνες είχαμε επισκεφτεί την αρμόδια Υπουργό την κα Ζαχαράκη, μαζί με τον Δήμαρχο Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα και κατεβήκαμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες από αυτές αναφέραμε και στο Πρωθυπουργό όταν μας είχε καλέσει στο Μαξίμου. Εμείς υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τις ηλικίες 55-67 που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Έχουμε πάρει περίπου 40 άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι και δουλέψανε και βοηθήσανε και έχουν πέσει 700.000 ευρώ μέσα στην τοπική κοινωνία. Αυτό το πρόγραμμα ζήτησα και έλαβα θετικά σχόλια και από τον Πρωθυπουργό να γίνει και για νέους ανθρώπους. Το θεωρώ πολύ λογικό και πολύ λογικό να πάρω και γυναίκες. Φανταστείτε να έδιναν μια μεγάλη επιδότηση σε κάποιες επιχειρήσεις όπως στα Γρεβενά και να απασχολούσαν νέα παιδιά διαδικτυακά. Στα Άγραφα θα μπορούσε να δημιουργήσει αμέσως 100 θέσεις εργασίας και φανταστείτε αυτό για τα Άγραφα σημαίνει πολλά πράγματα. Είχαμε προτείνει κινητές ομάδες υγείας. Είχαμε επισκεφτεί δύο Υπουργούς με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γιατρός, νοσηλεύτρια, οδηγός που να μπορούν να παίρνουν αίμα πόρτα πόρτα, να κάνουν τις εξετάσεις και ο γιατρός να δίνει την κατάλληλη αγωγή. Με αυτή την ιδέα ενθουσιάστηκαν αλλά δεν έχει προχωρήσει τίποτα ακόμα. Ένα δεύτερο σύστημα υγείας θα ήταν οι κινητές ομάδες στα χωριά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα για κάποια πράγματα όπως στην υγεία, στο ρεύμα, στην καθαριότητα. Υπάρχει όμως ελπίδα, καθώς όσον αφορά τον επαναπατρισμό, στο Δήμο Αγράφων έχουν έρθει τουλάχιστον 15 άτομα και δραστηριοποιούνται. Μου λένε βρες μας μια δουλειά 400 ευρώ το μήνα και τα παρατάω όλα στην Αθήνα. Στα χωριά των Αγράφων νιώθεις πιο δυνατός καθώς έχουμε καθαρό περιβάλλον. Πρέπει να γυρίσουν πίσω αρχικά κάποιοι που έχουν σχέση με τα χωριά. Να πω και κάτι άλλο, τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξέρετε πόσες σχολές θα κλείσουν εφόσον οι μισοί Ελλάδα θα πάει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αθήνα; Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των περιφερειακών τμημάτων».