Την επανασύσταση, στο τοπικό διαμέρισμα της Ανατ. Φραγκίστας, του Νομικού προσώπου με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης» πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023. Επίσης το ίδιο πρότεινε τη διατήρηση του αναφερόμενου Πνευματικού Κέντρου, ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με την απόφαση Υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, λόγω της δραστηριότητας του κέντρου από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης εξειδικευμένου αντικειμένου μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταδίωξης και προσφοράς. Παράλληλα αποφασίστηκε η κατάργηση της απόφασης του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας «κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αγράφων με την επωνυμία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΩΡ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ». Το υπό επανασύσταση κέντρο υποκαθιστά αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση το Δήμο Αγράφων σ’ όλα τα εν γένει δικαιώματα και υποχρεώσεις του ενώ τυχόν εκκρεμείς δίκες και περιουσιακά στοιχεία ή χρηματικά ποσά που υπάρχουν εξακολουθούν να διατίθενται για το σκοπό το οποίο αφιερώθηκαν.

Το ιστορικό

Ο τέως Δήμος Φραγκίστας με σκοπό τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει μέσα από τη ζωή του Γεωργίου Καφαντάρη με αναφορές στη συγκεκριμένη πολιτιστική και πολιτισμική πραγματικότητα με συγκεκριμένη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Νομικού  Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στο δημοτικό διαμέρισμα της Ανατ. Φραγκίστας με την επωνυμία Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Καφαντάρης, η οποία εγκρίθηκε με την απόφαση του Γεν. Γραμματέα Στερεάς Ελλάδος. Για τη στέγαση και λειτουργία παραχωρήθηκε το δημοτικό ακίνητο (κτίριο Ζώτου) όπου στεγάζονταν το πολιτικό γραφείο του Γ. Καφαντάρη. Το κτίριο αυτό ανακαινίσθηκε πλήρως με δωρεά-χρηματοδότηση του συγχωριανού του Κωνσταντίνου Πανουργιά.

Εμπλουτίστηκε με σπάνιο ιστορικό υλικό και βιβλιοθήκη προσφορά του Μιχάλη Σταφυλά. Διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στο ισόγειο Λαογραφικό Μουσείο. Έχει άριστη κατασκευή και προσελκύει αρκετούς επώνυμους και ανώνυμους. Περαιτέρω το Πνευματικό Κέντρο με την απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων, διατηρήθηκε ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λόγω της δραστηριότητας του από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς του. Δυστυχώς όλες οι δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου έπαυσαν να ασκούνται από το έτος 2016, όταν εκδόθηκε η απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αφού προηγήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αγράφων.

Με την απόφαση αυτή καταργήθηκε το πνευματικό αυτό κέντρο με σκοπό μεταξύ άλλων «το λειτουργικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου, την εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση των δαπανών που αφορά την ξεχωριστή λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου κλπ». Περαιτέρω δε ορίσθηκε ότι ο σκοπός του Πνευματικού Κέντρου θα εκπληρώνεται εφεξής από τον ίδιο Δήμο Αγράφων. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι η εν γένει ανακαίνιση του ακινήτου ενεργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τη στέγαση του κέντρου και η όλη του λειτουργία μέχρι την κατάργηση του δεν προκάλεσε ουδεμία οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο. Ο δε Δήμος δεν ενίσχυσε καθοιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία του κέντρου και ουδέποτε χορήγησε την προβλεπόμενη από την συστατική πράξη ετήσια επιχορήγηση (700€), ούτε δε και κάθε άλλη κρατική ενίσχυση. Όλες δε οι δαπάνες για την άσκηση των δραστηριοτήτων του κέντρου καλύφθηκαν αποκλειστικά και μόνο από χωριανούς και φίλους του κέντρου ύστερα από τις καταβληθείσες προσπάθειες του τότε προέδρου. Ο Δήμος Αγράφων από το χρόνο που περιήλθε σ’ εκείνον οι αρμοδιότητες για την άσκηση και εκπλήρωση όλων των δραστηριοτήτων του κέντρου δεν άσκησε μέχρι σήμερα ουδεμία από τις δραστηριότητες αυτές, παρ’ ότι ήταν προς τούτο υπόχρεος από την έκδοση της πράξης κατάργησης του κέντρου αυτού. Το κτίριο Ζώτου στην Ανατολική Φραγκίστα, που ανακαινίσθηκε, όπως προαναφέρθηκε για τη στέγαση και κάλυψη των λειτουργιών του κέντρου έχει πλήρως εγκαταλειφθεί είναι «κεκλεισμένο των θυρών» προ πολλού και ουδεμία έλαβε μέριμνα ο Δήμος για τη συντήρηση και καθαριότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε διετή περίπου πρόσληψη αρχαιολόγου που ουδέποτε ενεφανίσθη στο εν λόγω κέντρο.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Καφαντάρη

Ο Γεώργιος Καφαντάρης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ανατ. Φραγκίστα. Τελείωσε το τότε Ελληνικό Σχολείο και γράφτηκε και τελείωσε το Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Σπούδασε Νομικά και άσκησε δικηγορία στο Μεσολόγγι, κατόπιν δε στην Αθήνα. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος διετέλεσε Δήμαρχος Αγραίων, ο δε παππούς του Ιωάννης Μηλιάς Δήμαρχος Απεραντίων. Στην πολιτική ο Γεώργιος Καφαντάρης είχε πλούσια πολιτική δράση, διετέλεσε Γεν. Γραμματέας Υπ. Οικονομικών, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Γεωργίας (με απόφασή του έγινε ο περίφημος αναδασμός στον Ελληνικό χώρο), Υπουργός Δικαιοσύνης και το 1924 Πρωθυπουργός. Αξίζει να τονισθεί ότι υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός το 1917 που ομίλησε στη Βουλή ενώπιον του Βασιλέως υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας.