Μοναδικά γλυπτά μινιατούρες, σμιλεμένα από τον Ευρυτάνα εικαστικό Γιάννη Καστρίτση, θα εκτεθούν στην περιοδική έκθεση που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας. Τα μικρο- γλυπτά είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή της υπαίθρου, της επαρχίας και τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου µε τα ζώα.

‘‘Με αφορµή µύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας και αντίστοιχα προσωπικά βιώµατα ο Γιάννης Καστρίτσης αναπλάθει και φτιάχνει ένα δικό του σύγχρονο µικρόκοσµο µε αναφορές στην πρόσφατη αγροτικοκτηνοτροφική κοινωνία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα επαναδιαπραγµατεύεται τη σχέση ανθρώπου ζώου και θέτει ερωτήµατα που τελικά αφορούν τη δράση τουσύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς το πεδίο των σχέσεων ανθρώπου-ζώου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του µε το φυσικό περιβάλλον’’, αναφέρει το δελτίο τύπου για το άνοιγμά της έκθεσης του Μουσείου Φλώρινας.

 Ο Γιάννης Καστρίτσης με καταγωγή από τη Δάφνη Ευρυτανίας, όπου περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου και αποτελεί βασική ‘τροφή’ για δημιουργία, είναι εδώ και χρόνια Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας. Για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του σε πηλό επιχειρώντας ένα διάλογο µε την αρχαιότητα κινούµενος στο χώρο του µύθου, της λατρείας και της καθηµερινότητας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσµα εκφραστικών µέσων.

Η έκθεση δοµείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες στο λατρευτικό, στο µυθικόθεϊκό επίπεδο και στον καθηµερινό βίο. Στην πρώτη ενότητα αναπτύσσεται µια ποµπή θυσίας που καταλήγει σε ένα βωµό, η οποία έχει στοιχεία που θυµίζουν µια ποµπή θυσίας της αρχαιότητας, οι µορφές όµως έχουν χαρακτηριστικά των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου του 20ου αιώνα, µας µεταφέρει δηλαδή στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στη σχέση ζώου – ανθρώπου µέσα στον µύθο. Ολόκληρη η ελληνική µυθολογία εξάλλου περιλαµβάνει ζώα και τέρατα, στην έκθεση ωστόσο, επιλέχθηκαν µύθοι λιγότερο γνωστοί. Παρουσιάζεται η ιστορία του Άττη, του βοσκού από την Ανατολή, η οποία αναπλάθεται στη σύγχρονη εκδοχή της, ενώ η Θεά Αφροδίτη είτε καβαλάει τον τράγο και ενσαρκώνει την Επιτραγία Αφροδίτη, είτε κοιµάται µε αυτόν. Στην τελευταία ενότητα αποδίδονται σκηνές καθηµερινότητας, όπου είτε διαφαίνεται η εργαλειακή χρήση του ζώου, είτε ο συντροφικός και προστατευτικός του ρόλος, είτε η λειτουργία του ως µέσου ικανοποίησης διατροφικών αναγκών. Τις παραπάνω ενότητες συµπληρώνουν δυο ξυλόγλυπτα µεγάλου µεγέθους που λειτουργούν ως εισαγωγή στις κυρίως ενότητες.

Για τη νέα του έκθεση ο Γιάννης Καστρίτσης θα πει: ‘‘Πάντα με ενδιέφεραν τα απλά θέματα καθημερινότητας στην προσωπική μου δουλειά. Παρόμοια προσέγγιση συνάντησα στη μικρογλυπτική της αρχαιότητας, όπου άγνωστοι τεχνίτες αποδίδουν τα θέματα τους με άμεσο, ανεπιτήδευτο και εκφραστικό τρόπο. Μέσα από αυτό τον εικαστικό διάλογο επιχείρησα να ανασυστήσω μύθους και διαχρονικές αγωνίες, που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο ως σήμερα. Σημαντική για μένα είναι επίσης η απόδοση του θέματος σε μικρή κλίμακα, με πρόθεση όμως να εκφράσει κάτι που το υπερβαίνει σε πληροφορία και μέγεθος. Αυτή η ιδιαίτερη αφαιρετικότητα, η εκφραστική δύναμη και η οικονομία του μικρού, που θυσιάζει το μέγεθος και επενδύει σε άλλες δευτερεύουσες ποιότητες. Βασικός πυρήνας της έκθεσης είναι η σχέση ανθρώπου – ζώων, καθώς και η διαχρονική έννοια της θυσίας στις διάφορες εκδοχές της. Η σχέση με τα ζώα ως σχέση αμοιβαιότητας , αγάπης αλλά και κυριαρχίας. Τα ζώα ως προσφορά για θυσία, μια πράξη μυστική που φανερώνει και συγκαλύπτει τον λόγο που γίνεται , το βαθύτερο νόημά της. Η θυσία ως ανταπόδοση, αβέβαιη, που εμπεριέχει μέσα της και την αποτυχία. Η θυσία ως ένα βήμα εξοικείωσης και συμφιλίωσης με τη θνητότητα. Η θυσία των ζώων ως υπενθύμιση της καταγωγής μας αλλά και ως υποκατάστατο της ανθρώπινης θυσίας. Η θυσία ως επιστροφή στο συλλογικό υποσυνείδητο. Επιχείρησα με την σειρά αυτή μια προσωπική θυσία μικρής κλίμακας στον απόντα θεό, μια θυσία στο άγνωστο. Στον δρόμο προς την θυσία κανείς δεν περισσεύει …’’

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγµατοποιηθεί την Τεταρτη 4 Νοεµβρίου 2020, ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας. Λαµβάνοντας υπόψη όλα τα µέτρα ασφαλείας για την υγεία των επισκεπτών, η χρήση µάσκας είναι απαραίτητη, ενώ θα εισέρχεται ορισµένος αριθµός επισκεπτών. Την επιµέλεια της έκθεσης έκανε η κα Ναούµ Ελπινίκη δρ. Αρχαιολογίας- Μουσειολόγος ΕΦ.Α. Φλώρινας και η διάρκεια της θα είναι από 4 Νοεµβρίου 2020 ως 31 Ιανουαρίου 2020. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη ως Δευτέρα 8:30-15:30.