Αυτό είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία πριν από δύο χρόνια.

Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Όλες  οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους. Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 600.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.

Διαβάζοντας κάποιος τα στοιχεία τα βλέπει μόνο ως νούμερα, αν δεν έχει νοσήσει ο ίδιος ή κάποιος δικός του. Ναι όντως η πρόληψη είναι σπουδαία στον καρκίνο και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού από τον οποίο έχω νοσήσει δύο φορές. Ναι η πρόληψη, η γνώση και τα γρήγορα αντανακλαστικά του γιατρού μας, έσωσε τη δική μου ζωή και της αδερφής μου δύο φορές.

Γράφοντας αυτές τις γραμμές διαβάζω για την ιστορία της Αντιγόνη Ανδρεάκη, της παρουσιάστριας και δημοσιογράφου από την Κρήτη, η οποία δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο και επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ειδικότερα, έκανε πρεμιέρα σε νέα ώρα με την εκπομπή Live με την Αντιγόνη της Τηλεόρασης CRETA. Με χαμόγελο, αισιοδοξία, πείσμα και δύναμη ψυχής, η Αντιγόνη Ανδρεάκη καλησπέρισε το κοινό της Κρήτης.

Η Αντιγόνη Ανδρεάκη είχε μιλήσει στο T-live και στην Τατιάνα Στεφανίδου για τη μάχη της με τον καρκίνο.

«Θέλω να πω στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο να έχουν δύναμη, να μη φοβούνται, πονάει και πονάει και η απώλεια ενός τμήματος του σώματός σου και γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει μια σειρά επεμβάσεων μέχρι την αποκατάσταση, είναι ένα κομμάτι που συμβολίζει την θηλυκότητά σου, αναφέρομαι στον καρκίνο του μαστού. Βλέπεις τον εαυτό σου να μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, όλα αυτά σε μια πρόχειρη μεταμόρφωση», εξομολογήθηκε.

Δεν είναι η μοναδική γυναίκα με καρκίνο του μαστού που παλεύει ούτε που επιστρέφει στην εργασία της, η εικόνα όμως μιας δυνατής γυναίκας χωρίς μαλλιά από τις χημειοθεραπείες να βγαίνει χωρίς ταμπού και προκατάληψη στους δέκτες της τηλεόρασης να παρουσιάσει την εκπομπή της, έκανε την καρδιά μου να χαρεί. Γιατί επιτέλους σταματήσαμε να ντρεπόμαστε για την αρρώστια. Σταματήσαμε να βλέπουμε τον ασθενή σαν έναν κακόμοιρο που πρέπει να κρύβεται και να υποφέρει σιωπηλά, μη και ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας του κουκουλώματος.

Ναι το σώμα μιας γυναίκας που χάνει τους μαστούς της σπαράζει, ειδικά τον πρώτο καιρό, όχι γιατί παύει να είναι γυναίκα αλλά γιατί είναι ‘σφαγμένη’ και έχει υποστεί ακρωτηριασμό. Πονάει όπως θα πόναγε αν έχανε ένα χέρι ή ένα πόδι. Πονάει μετά για μια ζωή γιατί είναι ένα βαρύ χειρουργείο που αφαιρούνται αδένες κλπ και κάθε φορά που κουράζεται ή αλλάζει ο καιρός και υποφέρει πρέπει να συνεχίσει την καθημερινότητά της γιατί ακριβώς είναι γυναίκα και έχει χίλιες υποχρεώσεις.

Όσο αρχέγονο σύμβολο θηλυκότητας και να είναι ο μαστός και οι ωοθήκες, αν χρειαστεί να τα αφαιρέσεις, δεν παύεις να είσαι και να νιώθεις γυναίκα. Απλώς γίνεσαι ακόμη πιο δυνατή, πιο τρυφερή και πιο απαιτητική γυναίκα γιατί έχεις περάσει και περνάς για μια ζωή δια πυρρός και σιδήρου.