• Νεκροί και αγνοούμενοι στα βυθισμένα χωριά
  • Χιλιάδες νεκρά ζώα στον βουλιαγμένο κάμπο
  • Τεράστιος ο υγειονομικός κίνδυνος
  • Κόπηκε στα δύο η χώρα

Τεράστια είναι η καταστροφή με ανυπολόγιστες πλέον ζημιές που προκάλεσε με το πέρασμά της στη χώρα μας η κακοκαιρία Daniel, οδηγώντας την στο χάος. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία ‘’Daniel’’ ή αλλιώς  ‘’ψυχρή λίμνη’’ έκανε την εμφάνισή του τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου2023 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η ΕΜΥ είχε ήδη εκδώσει από το βράδυ της Κυριακής δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ηχούσαν στα κινητά των πολιτών προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στις μετακινήσεις του. Οι αρχικές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν, επιδεινώθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, που όμως κανείς δεν υπολόγιζε τις φονικές συνέπειες της κακοκαιρίας αυτής στη χώρα μας. Το φαινόμενο αυτό αρχικά εκδηλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία. Ο καθηγητής Περιβάλλοντος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο Κίμων Χατζημπίρος σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ ανέφερε πως «τα φετινά έκτακτα φαινόμενα συνδέονται κατά πάσα πιθανότητα με το El Nino, μια μεγάλη διαταραχή που συμβαίνει στον Ειρηνικό Ωκεανό κάθε μερικά χρόνια και η οποία επηρεάζει το κλίμα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, η διαταραχή αυτή πιθανώς πλέον θα συμβαίνει πολύ πιο συχνά».

Στη λάσπη βούλιαξαν Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος και Φθιώτιδα

Στη λάσπη βούλιαξε σχεδόν ολόκληρος ο νομός της Καρδίτσας, αλλά και πολλές περιοχές της Μαγνησίας. Στο Βόλο καταστροφή επήλθε από τον ποταμό σε κεντρικό σημείο της πόλης που υπερχείλισε και προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες ενώ πολύ μεγάλη ήταν η καταστροφή στο Πήλιο, όπου πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν ενώ υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε με συνέπεια να υπερχειλίσει ο ποταμός Ληθαίος στα Τρίκαλα, αλλά και ο Πηνειός ποταμός, σπάζοντας φράγματα και γέφυρες. Συνολικά 15.000 στρέμματα έγινα «λίμνη», ενώ πολλοί είναι οι οικισμοί που ακόμη μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι.

Σε απέραντη λίμνη μετατράπηκε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Λάρισας μετά τα Τέμπη μετά την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων, γεγονός που δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα και η σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης γίνεται μέσω Ιονίας Οδού. Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που προξένησε η καταστροφή και στη γειτονική Λαμία, με τους κεντρικούς δρόμους το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου να μετατρέπονται σε χείμαρροι παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, ενώ αρκετά ήταν και τα καταστήματα που πλημμύρισαν. Στην έξοδο της Μακρακώμης εντοπίστηκαν και κατολισθητικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και τα αυτοκίνητα προς Καρπενήσι να οδηγούνται μέσα από την Σπερχειάδα. Τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δομοκού και σε άλλες περιοχές, ενώ δυστυχώς νεκρός βρέθηκε κτηνοτρόφος που αγνοούνταν.

Τρομακτικός ο απολογισμός της βιβλικής καταστροφής

Σήμερα μια βδομάδα σχεδόν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας η Ελλάδα προσπαθεί να μετρήσει τις πληγές της. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Καρδίτσας επιχειρούν 13 οχήματα για την περισυλλογή χιλιάδων χοίρων και χιλιάδων προβάτων. Στην Π.Ε. Μαγνησίας επιχειρείται η περισυλλογή 1.000 προβάτων σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, καθώς και βοοειδών, όπου καταστεί εφικτό. Πολλές χιλιάδες αναμένεται να είναι τα νεκρά ζώα, ενώ φόβοι εκδηλώνονται για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών από την κακοκαιρία, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνονται. Συνολικά, 15 είναι μέχρι σήμερα επίσημα οι νεκροί της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της λιμνοθάλασσα από λασποβροχή η οποία έχει καλύψει πλήρως τα σπίτια με τους κατοίκους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ταράτσες των σπιτιών τους στον Παλαμά και στη Μαραθέα Καρδίτσας. Κανείς μέχρι σήμερα δε γνωρίζει τι θα αποκαλύψει η λιμνοθάλασσα μόλις πέσει η στάθμη της. Εκτός από τα σπίτια και τα ζώα καταστράφηκαν ακόμα ζωοτροφές, μηχανήματα, και καλλιέργειες, που όπως είναι αναμενόμενο θα οδηγηθούμε σε αύξηση όλων των βασικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι κάνουν έκκληση να έρθουν άμεσα ειδικά συνεργεία να μαζέψουν τα νεκρά ζώα, καθώς με τη ζέστη έχει ξεκινήσει αποσύνθεση και τα νερά έχουν αρχίσει και μολύνονται σοβαρά, δημιουργώντας προβληματισμό ακόμη και για μολυσματικές ασθένειες από τα στάσιμα νερά στην περιοχή, τα οποία περιέχουν και λύματα από τους σπασμένους αγωγούς.

Αλληλέγγυα η Ευρυτανία

Επί μια εβδομάδα, παρακολουθούμε την ολική καταστροφή της γειτονικής Θεσσαλίας με κομμένη την ανάσα μιας και πολλοί είναι οι Ευρυτάνες συγγενείς και φίλοι που ζουν στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα χωριά.

Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτη είναι η βοήθεια που έτρεξαν να προσφέρουν οι Καρπενησιώτες και Αγραφιώτες στέλνοντας οχήματα και φορτηγά με σκοπό να συνδράμουν στους συνανθρώπους τους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Ο Ε.Ο.Σ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, η Α.Λ.Α.Κ. – Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτων Καρπενησίου, το Fight Club Karpenisi, το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου και η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής συνασπίστηκαν και συγκεντρώνουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και μπουκάλια με νερό τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν οι Δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και επιμέρους σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ:

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Δήμου Καρπενησίου, στο αίτημα του δημάρχου Παλαμά, για την παραχώρηση ενός αυτοκινήτου 4Χ4 για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του! Το αυτοκίνητο παρέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελαρίου, ο οποίος επικοινώνησε με το δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη προκειμένου να του εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες στον ίδιο και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Καρπενησίου.

Το Σάββατο και Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εξής ειδών:

ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ – SLEEPING BAG – ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ – ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – POWER BAΝK- ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ ΦΟΥΣΚΩΤΑ – ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ – ΠΑΝΕΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ο Δήμος δήλωσε ότι παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τους πληγέντες για να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη του ζητηθεί.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ:

Ο Δήμος Αγράφων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες, συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τις ζωές που χάθηκαν και τη συμπαράσταση μας στους πληγέντες.

Καλούμε κάθε πολίτη να προσφέρει ότι μπορεί, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για όλους αυτούς που βιώνουν αυτές τις θλιβερές και καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα προτείνονται:

▪️Τρόφιμα

Γάλα σε σκόνη για παιδιά, Γάλα εβαπορέ, Κονσέρβες παντός τύπου, Παξιμάδια, Μπισκότα

  • Φαρμακευτικό υλικό

Φυσιολογικός ορός, Αντιπυρετικά – παυσίπονα, Betadine, Βαμβάκι

▪️Κουβέρτες- Παπλώματα- Ρούχα

Τα παραπάνω θα συγκεντρωθούν στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων (Αγράφων, Βίνιανης, Φραγκίστας, Απεραντίων, Ασπροποτάμου) στα Δημοτικά καταστήματα

έως την Τετάρτη 13-09-2023

και ώρες 09:00 π.μ. -14:00 μ.μ.

Πληροφορίες: Γραφείο Δημάρχου: 22373 51318 & 22373 51320.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Δράση για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel», διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τη δομή «ΓΕΦΥΡΑ».

Η συγκέντρωση των ειδών θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στα ακόλουθα σημεία:

  • Άμφισσα: Κτίριο Π.Ε. Φωκίδας, Γιδογιάννου 31
  • Θήβα: Κτίριο Π.Ε. Βοιωτίας, Τέρμα Μακαρίου
  • Καρπενήσι: Κτιριακό Συγκρότημα ΟΑΕΔ, Θέση Ξηριάς
  • Λαμία, Κτίριο Π.Ε. Φθιώτιδας, Πλατεία Ελευθερίας 31
  • Λιβαδειά, Κτίριο Π.Ε. Βοιωτίας, Φίλωνος 35-39
  • Χαλκίδα, Κτίριο Π.Ε. Εύβοιας, Λεωφόρος Χαϊνά 93

Ενώ τα προτεινόμενα είδη ανάγκης είναι:

  • Εμφιαλωμένο νερό
  • Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (κονσέρβες, γάλατα, δημητριακά, βρεφικές κρέμες κ.α.)
  • Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους (συσκευασμένα)
  • Είδη υγιεινής (σερβιέτες, πάνες, μωρομάντηλα κ.α.)
  • Φορητοί φορτιστές, φακοί.

Μια μαρτυρία που συγκλονίζει

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κ. Βάιου Γκανή, Αγρότη- Αμπελοργού, Προέδρου Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε:

«Θα φύγω, το λέω με λύπη, θα εγκαταλείψω τη χώρα μου, θα ξαναπάω εκεί που είμαι πολίτης, είμαι Αμερικάνος πολίτης, δεν μπορώ στα 57 μου να αρχίσω πάλι κάτι από την αρχή. Η ευκαιρία για εμάς χάθηκε το 2007, όταν κάποιοι από εμάς αγρότες είπαμε να βάλουμε τον πρωτογενή τομέα σε κάποια άλλη βάση, σε αυτήν που μας όρισε η ΕΕ.

  • Και φτάνουμε στο σήμερα, τι έχει γίνει, έχει εξαφανιστεί ένα χωριό;

Δεν είναι θέμα χωριού, εμείς είμαστε στους πρόποδες του θεσσαλικού κάμπου, είμαστε στα 280 μέτρα υψόμετρο, τρία χωριά του παλιού Δήμου Θεσσαλιώτιδος, βασικά τρεισήμισι, μιλάμε για 7 χιλιόμετρα μπαζωμένα από 8 μέχρι 4 μέτρα με βράχους και γύρω στις 30 χιλιάδες η ευρύτερη περιοχή πνιγμένα, μεταφορές φερτών, τα οποία πιστέψτε με, για να βγει αυτό το πράγμα, είναι δύσκολο.

  • Μπορούν να καλλιεργηθούν πάλι αυτά τα στρέμματα, άμα γίνουν κάποια έργα υποδομών;

Καταρχάς, μια εκτίμηση που έκανα πριν δυο μέρες, για να ξεμπαζώσει ένα κτήμα 30 στρεμμάτων αμπελώνα που καταστράφηκε, θέλει 1500 φορτηγά των 40 τόνων, θέλει δύο μήνες δουλειάς και μου ζήτησε ο άνθρωπος λίαν επιεικώς 68.000 ευρώ, για να βγουν τα μπαζωμένα μαζί με τα αμπέλια, τα πασάλια, στρέμματα, όλα αυτά. Φιλική τιμή. Λοιπόν, αυτό το κτήμα θα κατέβει γύρω στα 4 μέτρα κάτω, γιατί πρέπει να φτάσει στο ριζικό σύστημα του αμπελώνα για να ξηλωθεί όλο, πρέπει να βρω γόνιμο χώμα να ξαναμπαζώσω αυτό το χωράφι και από εκεί και πέρα χρειάζομαι άλλες 60.000 ευρώ, για να βάλω αμπελώνα και για να παράγω, εάν αυτά γίνουν αύριο πρωί, ύστερα από 4 χρόνια, όταν δηλαδή θα έχω χάσει την αγορά, γιατί ο κόσμος θα με ξεχάσει, εάν δεν του πάω προϊόν 4 χρόνια. Πρέπει στα 61 μου να κάνω πάλι αγώνα δηλαδή.

  • Η αξία του χωραφιού πόση είναι τώρα;

Είναι γύρω στα 2000 ευρώ.

  • Μέσα σε δύο λεπτά τι σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή ενός καλλιεργητή. Σκέφτεσαι να φύγεις ε;

Ναι, εγώ θα φύγω. Νιώθω πολλή ντροπή που δεν μπορώ να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου, εδώ μεγάλωσα εδώ γεννήθηκα, μαλώσαμε, γελάσαμε, και νιώθω ντροπή που δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Και δεν θα κουράσω την υπουργό Ζαχαράκη, δεν θέλουμε ψυχολογική υποστήριξη. Εμείς ξέρετε εδώ στα χωριά τα περνάμε όλοι μόνοι μας, 55 χρονών άνθρωπος πεθαίνει χωρίς να έχει καπνίσει, χωρίς να έχει πιει, ενώ ζει στην ύπαιθρο, γιατί το βράδυ δεν κοιμάται.  Όχι τώρα, από τη στιγμή που μπήκαμε σε όλο αυτό, σε αυτή τη λαίλαπα που γίνεται με αυτά που χρωστάει το κράτος μας, δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο στη χώρα. Εμείς το 2007 που σας είπα πως χάθηκε η ευκαιρία, θέλαμε να καθίσει κράτος, πρωτογενής τομέας και εμπόριο, να συνεννοηθούμε τι μπορούμε να παράγουμε, ούτως ώστε εσείς στα αστικά κέντρα να καρπώνεστε τα προϊόντα με μία αύξηση 10-20 τοις εκατό. Δεν διανοούμαι όταν εγώ πουλάω το φασολάκι 1,20 εδώ στο χωριό μου, να το βρίσκετε εσείς 7 ευρώ στην Αθήνα. Ποιος παίρνει τα χρήματα; Και πώς φορολογείται αυτός; Πρέπει να φορολογηθούμε, πρέπει το κράτος να έχει χρήματα. Δεν είμαι συνδικαλιστής, δεν πληρώνομαι από πουθενά. Είχα διαθέσει χρήματα, για να ακουστούμε. Δεν μας άκουσε κανένας υπουργός, 7 υπουργούς πρόλαβα στη θητεία μου, 3 κυβερνήσεις διαφορετικές, δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν, έχω απογοητευτεί πλήρως. 35 σελίδες υπόμνημα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όχι αερολογίες, όχι όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, όχι εγώ πονάω και ο άλλος ας πεθάνει, με ένα σύστημα που θα μπορούσαμε να το κάνουμε πρότυπο για όλη την Ευρώπη, είμαστε η χώρα που έχουμε πολλά πλεονεκτήματα.

  • Δυστυχώς, μία ευκαιρία που χάθηκε. Εμείς το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε σε εσένα είναι μήπως να μην εγκαταλείψεις την περιοχή.

Δεν γίνεται, παιδιά. Πρέπει να βγω να κλέψω (αλλιώς). Όλα αυτά είναι κόποι 110 ετών δουλειάς του πατέρα μου και δική μου. Και κοιτάξτε τι έγινε… Την ώρα της καταστροφής είχα καθυστερήσει να πληρώσω μια δόση σε fund 12 ώρες, με πήραν τηλέφωνο, ήθελαν να τους πληρώσω, ενώ δεν είχα διαδίκτυο, δεν είχα τίποτα. Κι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αυτό το κράτος δεν με προστατεύει καθόλου. Την ώρα που γινόταν η καταστροφή, απέναντι είχαν δημιουργηθεί 9 χείμαρροι, 2,5 μέτρα βάθος, 3 μέτρα άνοιγμα, και είχαν μεταφερθεί 4 μέτρα φερτό υλικό πέτρες.

Το χωριό μας μπορούμε να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε όλο με πέτρες και θα περισσέψει να πουλήσουμε. Δηλαδή σκεφτήκαμε μήπως μπορούμε να πουλήσουμε πέτρες, να αλλάξουμε επάγγελμα. Μόνο αυτό θα σας πω, μετά από κάποιον καιρό, θα αποσυρθούν τα νερά, να ξέρετε ότι με τον ΙΑΝΟ κάποιοι στην περιοχή της Καρδίτσας μπήκανε και πήρανε παραγωγή, εμείς δεν έχουμε κτήματα πλέον, δεν είναι ότι χάσαμε την παραγωγή μας. Χάθηκε όλος ο εξοπλισμός, σωλήνες, αγωγοί, μοτέρ, γεωτρήσεις, μιλάμε για ένα κοστολόγιο στα βαμβάκια κοντά στα 1000 ευρώ το στρέμμα ζημιές που δεν έχουν καν μηχανήματα να ξεκινήσουν.»