Το δημογραφικό πρόβλημα είναι διαχρονικό στη χώρα μας. Από το 2011 και μετά ο μεταπολεμικός πληθυσμός συνεχώς μειώνεται. Οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στη χώρα μας είναι μετανάστες από άλλες χώρες, και είναι λιγότεροι απ’ αυτούς που πεθαίνουν και απ’ αυτούς που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά κατά την τελευταία δεκαετή οικονομικά κρίση, η οποία και συνεχίζεται δυστυχώς, τουλάχιστον 500.000 Έλληνες έγιναν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μεταναστών είναι άτομα 25-45 ετών αναπαραγωγικής ηλικίας και δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα. Αντίθετα οι αλλοδαποί που ζούσαν κι εργάζονταν στον τόπο μας έφυγαν στην περίοδο αυτή της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, και το φαινόμενο να προχωρά μειούμενο. Έτσι το μεταναστευτικό ισοζύγιο της δεκαετίας που πέρασε είναι αρνητικό, παρ’ όλη την εγκατάσταση τα τελευταία χρόνια μεγάλου αριθμού των παρατύπως εισερχομένων αλλοδαπών. Η τελευταία απογραφή έδειξε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πως 200.000 είναι λιγότεροι από την απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο ελληνικός πληθυσμός των 10.678.632 κατοίκων σήμερα, πάντα σύμφωνα με τις στατιστικές αναλύσεις, το 2050 θα μειωθεί στα 8.000.000 περίπου, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Ένα άλλο ανάλογο ελληνικό πρόβλημα είναι η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις σ’ αυτό το θέμα, με τις προοπτικές δυστυχώς δυσοίωνες και απαισιόδοξες! Σε δέκα χρόνια από σήμερα το 32% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Η υπογεννητικότητα αποτελεί την βασική αιτία γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού, αφού οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερή πτωτική πορεία από το 2008. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 43 έτη. Η υπογεννητικότητα μας αφορά όλους αφού η απορρύθμιση του ασφαλιστικού καθώς και η ισορροπία εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν αναστραφεί.
Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσής μας, αλλά αγνοούμε μια σημαντική παράμετρο στους δείκτες της υγείας μας: Οι Έλληνες άνω των 70 ετών είναι κατά πολύ λιγότερο υγιείς, από ότι οι συνομήλικοί τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η επίπτωση της γήρανσης με κακή υγεία (σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις) σημαίνει πως από το 2015 μέχρι το 2030 ο καθένας μας χάνει και θα συνεχίσει να χάνει ετησίως από 488 ευρώ και συνολικά η ελληνική οικονομία θα χάσει μέχρι το 2030 πάνω από 65 δις. Η μακροημέρευση με κακή υγεία επηρεάζει διπλά την εθνική οικονομία. Οι σοφοί μας προτείνουν: α) Επικέντρωση στη μετανάστευση και την γονιμότητα με την ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. β) Ανακοπή της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό. γ) Ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, μείωση της ανεργίας των νέων και η αύξηση των αμοιβών, είναι από τα πιο ασφαλή μέτρα, να σταματήσει ο κατήφορος!
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)