Υπόμνημα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Βαλαώρας κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

360
fotovoltaika 910x521

Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Αγράφων, απέστειλαν οι κάτοικοι της Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων.

Το υπόμνημα αναφέρεται σχετικά με την αίτηση αξιολόγησης της εταιρείας VICTORIA KOLOKASIDI ENERGY IKE που ενδιαφέρεται για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος 170 MW στην περιοχή ΟΧΘΙΑ-ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΟ της κοινότητας Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«[…] θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Για την περιοχή αυτή, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος 70 MW πριν 5 χρόνια (2018) και υπήρξε ομόθυμη και ομόφωνη διαμαρτυρία των κατοίκων, του Δήμου Αγράφων με ομόφωνη απόφαση του Δ. Συμβουλίου, των φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αρνητική ήταν, επίσης, μετά από επικοινωνία και ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων η θέση όλων των κομμάτων με δηλώσεις και παρεμβάσεις στήριξης του αγώνα των κατοίκων ενάντια σε ένα τέτοιο έργο στον τόπο μας, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η αρχική απόφαση παραχώρησης Άδειας Παραγωγής που θα κάλυπτε 3500 στρέμματα βοσκοτόπων.

Με την γνωστοποίηση ότι επανέρχεται το θέμα εγκατάστασης Φ/Β στην περιοχή μας, μάλιστα με ακόμα πολύ μεγαλύτερη ισχύ, άρα και μεγαλύτερο εύρος κάλυψης, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση Φ/Β, βιομηχανικής κλίμακας και μάλιστα τέτοιας έκτασης, για τους παρακάτω λόγους:

Η Βαλαώρα είναι ένα χωριό των δυτικών Αγράφων με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, 550 μέτρα περίπου και 250 μόνιμους κατοίκους όλο τον χρόνο. Παλαιότερα, το χωριό είχε πολύ περισσότερους κατοίκους, ήταν αγροκτηνοτροφικό χωριό με πολύ γόνιμα χωράφια στην κοιλάδα του Αχελώου, πέρα από την κτηνοτροφία και τα περιζήτητα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της, από κοπάδια ελεύθερης βοσκής στα βοσκοτόπια εντός των ορίων της κοινότητάς μας. Με τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών το 1965, τα χωράφια μας πνίγηκαν, μαζί με δεκάδες χωριά και οικισμούς. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης ανατροπής στον τόπο μας και με τους σεισμούς που επακολούθησαν, ήταν ο βίαιος ξεριζωμός των κατοίκων και η πληθυσμιακή συρρίκνωση. Όσοι έμειναν στο χωριό μας, σαν μόνο τρόπο επιβίωσης, είχαν την κτηνοτροφία, έτσι στα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, η Βαλαώρα έγινε το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Ευρυτανίας.

Η περιοχή που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για Φ/Β, έχει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και σταβλικές εγκαταστάσεις, μερικές εκ των οποίων είναι σύγχρονες, αφού πολλοί νέοι που αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό και κάποιοι που έφυγαν από τα αστικά κέντρα και ήρθαν στο χωριό, ασχολούνται με την κτηνοτροφία, έχουν μπει σε προγράμματα με δάνεια και υποχρεώσεις. Όλη δε η περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση Φ/Β, είναι δηλωμένοι βοσκότοποι στον Ο.Σ.Δ.Ε. που συνδέεται με το καθεστώς των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων για το ζωικό τους κεφάλαιο.

Έτσι, η κτηνοτροφία είναι συνδεδεμένη με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων, αφού είναι η μόνη κύρια απασχόληση για την ύπαρξη του χωριού. Η σταβλισμένη κτηνοτροφία, σε τέτοιες απομονωμένες περιοχές που είναι μακριά από παραγωγή των ζωοτροφών, αν οι βοσκότοποι δεσμευτούν με άλλη χρήση, καθιστά αδύνατη την συνέχεια του κτηνοτροφικού επαγγέλματος και μη ανταγωνιστική την άσκηση του, λόγω του υψηλού κόστους αγοράς και μεταφοράς των ζωοτροφών, ενώ χάνεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα παραγωγής των μοναδικής ποιότητας και γνησιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων που συνδέονταν με την βόσκηση και χαρακτήριζαν την περιοχή μας.

Πέραν όλων όσων αναφέρθηκαν και αφορούν το μέλλον του χωριού, η περιοχή αυτή για χιλιάδες χρόνια αποτελεί βιότοπο στον οποίο ενδημεί ένα είδος βραχυκερατικής μικρόσωμης αγελάδας, προσαρμοσμένης απόλυτα στις συνθήκες του τόπου. Το είδος αυτό έχει μελετηθεί και πιστοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης, τελεί υπό καθεστώς προστασίας και ελέγχου με πρόσφατη πιστοποίηση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας που βεβαιώνει την πιστοποίηση την μικρόσωμης βραχυκερατικής αγελάδας που διαβιεί σε αυτή την περιοχή.

Στην ίδια περιοχή ζουν επίσης, προσαρμοσμένα απόλυτα στις συνθήκες, δεκάδες ελεύθερα άλογα που και αυτά είναι προστατευόμενο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, είναι ένα είδος αλόγου της Πίνδου, πέρα από την άγρια πανίδα της περιοχής που δεν έχει ακόμα μελετηθεί, όπως και άλλες συνέπειες από μια τόσο μεγάλη δραστηριότητα βιομηχανικής κλίμακας για τον τόπο μας. Αυτή η δράση του ΥΠ.Α.Α. με αριθμό10.1.09 με τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», έχει ως στόχο την παροχή οικονομικής στήριξης στους παραγωγούς για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη που συνδέονται με την ύπαρξη οικοσυστημάτων.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι σαν χωριό με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο, η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν επανειλημμένα διοργανώσει ενημερωτικά συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια με την συμμετοχή όλων των κτηνοτρόφων του Δήμου Αγράφων για την βελτίωση του ζωικού τους κεφαλαίου, την καθετοποίηση της παραγωγής τους με την δημιουργία ενώσεων παραγωγών και την ένταξή τους σε σχετικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Με μια τέτοια απόφαση για Φ/Β σταματά κάθε σχεδιασμός και ενθάρρυνση για παραπέρα ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας του χωριού και οι κάτοικοι μαζί με τα υψηλά κόστη συντήρησης των μονάδων τους, τώρα μπαίνουν και σε μια αβεβαιότητα που έχει τεράστιες συνέπειες. Ας ξεκαθαρίσει η πολιτεία με κάποιο χωροταξικό σχεδιασμό, πού θέλει να κάνει, τι και ποιες είναι οι απαντήσεις της στην αγωνία των κατοίκων και του χωριού για την συνέχεια της ζωή τους. Αν χάσουμε τα βοσκοτόπια και κατά συνέπεια την κτηνοτροφία που κράτησε για αιώνες, φτωχό, αλλά όρθιο τον τόπο μας, πώς θα ζήσουμε;

Το 1965, χάσαμε τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας και είναι ακόμα ζωντανές οι μνήμες του ξεριζωμού. Πληρώσαμε τότε βαρύ το τίμημα του εξηλεκτρισμού και της ανάπτυξης της πατρίδας μας με ένα έργο που δίνει 440 MW για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Σήμερα, βλέπουμε να έρχεται ένας δεύτερος ξεριζωμός, αν αδειοδοτηθεί αυτό το έργο, χωρίς να απαντά κανείς στις δικαιολογημένες ανησυχίες μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε την απόρριψη της άδειας εγκατάστασης Φ/Β στην περιοχή μας».